Brudd på god presseskikk å trykke bilde av drept terroroffer

PFU-leder Hilde Haugsgjerd, generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund og Eva Sannum, representant for almennheten, under møtet i Pressens Faglige Utvalg torsdag. Utvalget behandlet torsdag flere saker om medienes dekning etter 22. juli. Foto: Erlend Aas / Scanpix.
PFU-leder Hilde Haugsgjerd, generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund og Eva Sannum, representant for almennheten, under møtet i Pressens Faglige Utvalg torsdag. Utvalget behandlet torsdag flere saker om medienes dekning etter 22. juli. Foto: Erlend Aas / Scanpix.

Pressens faglige utvalg mener Dagsavisen og Stavanger Aftenblad brøt god pressekikk ved å publisere bilder av en person som ble drept av bomben mot regjeringskvartalet på avisforsiden dagen etter 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstesidene i begge aviser viste deler av den utbombede høyblokken, og i forgrunnen ligger en død kvinne.

Utvalgets leder Hilde Haugsgjerd mener at bildene er støtende.

– Jeg understreker også sterkt at man ikke hadde forvisset seg om at de pårørende var varslet, sier Haugsgjerd.

Redaktørrepresentant John Olav Egeland utfordret den pressetiske normen om å ikke vise bilder av døde nordmenn i norsk presse.

Han stilte også spørsmål om klagen skal deles i to – bildebruken og det at det ikke var bekreftet at de pårørende var varslet før bildet av den døde ble publisert.

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold argumenterte sterkt for tradisjonen om ikke å vise bilder av døde nordmenn.

– Det er en tilleggsbelastning for de pårørende at kvinnen kan identifiseres, sa han.

Utvalget felte både Dagsavisen og Stavanger Aftenblad uten den debatten som John Olav Egeland etterlyste om avbildningen av døde mennesker.

PFU behandlet torsdag seks saker som omhandler medienes dekning etter terrorangrepene 22. juli. Sakene er publisert av VG, Dagbladet, NRK, Dagsavisen og Stavanger Aftenblad.

VG ikke felt for Breivik-bilder i PFU

Pressens faglige utvalg mener VG ikke brøt god pressekikk ved å publisere bilder av Anders Behring Breivik fra rekonstruksjonen på Utøya 13. august.

PFU hadde mottatt tre klager på VGs dekning av politiets rekonstruksjon av massakren på Utøya.

Avisen var eneste medium som hadde bilder fra rekonstruksjonen og slo det stort opp dagen etter, søndag 14. august. En av klagerne, som er overlevende fra Utøya, beskrev det som sjokkerende å se bildene av gjerningsmannen tilbake på åstedet.

Historisk

Spesielt publiseringen av ett bilde der Breivik simulerer hvordan han tok ladegrep under angrepet mot ungdommene på øya 22. juli, har vakt betydelig oppsikt.

Publiseringen er karakterisert som opprivende og hensynsløs.

Flere i utvalget ga VG støtte i argumentasjonen for at bildene fra rekonstruksjonen er av historisk betydning, og at det var en selvfølge å publisere dem, selv om det også ble uttrykt forståelse for at enkelte kunne føle seg berørt.

Dårlig smak

PFUs leder, Aftenposten-redaktør Hilde Haugsgjerd, ga imidlertid støtte til dem som reagerte på at VG framhevet saken på forsiden av avisen som «eksklusiv» og at journalister i avisen skal ha skrytt av bildene på twitter.

– God smak har de ikke vist. Det er noe med «eksklusivt» og selvskryt på twitter. Men at det var dårlig smak betyr ikke at det er brudd på presseetikken, slo utvalgslederen fast.

Totalt har ti personer klaget på publiseringen av seks saker i forbindelse med pressens dekning av terrorangrepene 22. juli.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy