Familie på fire reddet seg ut av brennende bolig:Takker seriekoblet røykvarsler for at sønnen overlevde

Takker seriekoblet røykvarsler for at sønnen overlevde
Takker seriekoblet røykvarsler for at sønnen overlevde
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Uten seriekoblet røykvarslere så er det ikke sikkert vi alle hadde overlevd, sier Marina Nilsen. Bare halvparten av alle nordmenn har denne billige livsforsikringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Marina Jovanovic Nilsen (29) og Ørjan Henroti Kolstrøm (28) er tilbake i tomannsboligen i Drammen som de måtte rømme fra for fire uker siden.

Skadeselskapet har tømt den sotskadde leiligheten for alt av møbler og eiendeler. Det lukter sterkt av røyk. På barnerommet er det bare den tapetserte bilen på veggen igjen. Her sov Adrian Nemanja (2) den fredagskvelden da far rev han ut av søvnen og bar han på armen over til naboen.

- Jeg tenker på hva som kunne ha skjedd, sier Marina og gråter.

Trodde det var falsk alarm

Fredag 11. i ellevte 2011 like før klokken elleve om kvelden hører Ørjan at brannalarmen går. Han løper opp på loftet og røsker batteriet ut av røykvarsleren. Han vil ikke at den skal vekke ungene.

- Det første som slo meg var at det var falsk alarm, forteller Ørjan.

Men ulingen fortsetter, og Ørjan skjønner at det må være noe galt i leiligheten under. Han går ut på balkongen, hvor han ser rett inn på kjøkkenet til naboen. Der står flammene opp fra komfyren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi kommer aldri til å bo så tett oppå folk igjen
Marina Jovanovic Nilsen

Marina, som lå i sengen sammen med minstesønnen Emilian (1), er brått oppe av sengen. Hun ringer eieren av naboleiligheten, som ikke er hjemme, og forteller at det brenner.

Ørjan løper trappene opp til barnerommet og vekker Adrian Nemanja. Han røsker med seg en jakke før alle fire forlater leiligheten og går over til naboen rett over veien.

Overtent på 20 sekunder

- Jeg husket først ikke nummeret til brannvesenet, som jeg har terpet på siden barneskolen. Det sto helt stille. Kroppen skalv av sjokket av at det brant, forteller Marina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: - Det reddet livet til gutten vår

Etter å ha fått familien i sikkerhet vurderer Ørjan å slå inn døren for å prøve å slukke brannen i første etasje. Men han slår det raskt fra seg. I løpet av 20 sekunder er hele kjøkkenet overtent.

Det eneste familien kan gjøre er å vente på brannvesenet, som raskt er på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

BARNEROMMET: Her lå to år gamle Adrian Nemanja og sov da far rykket ham ut av søvnen etter at brannalarmen gikk. Foreldrene sier seriekoblet røykvarsler reddet sønnens liv. Rommet er tømt for møbler som må renses på grunn av sot og røyk. Foto: Målfrid BordvikBARNEROMMET: Her lå to år gamle Adrian Nemanja og sov da far rykket ham ut av søvnen etter at brannalarmen gikk. Foreldrene sier seriekoblet røykvarsler reddet sønnens liv. Rommet er tømt for møbler som må renses på grunn av sot og røyk. Foto: Målfrid Bordvik

Adrian (2) traumatisert

I ettertid angrer foreldrene på at Adrian Nemanja (2) fikk stå i vinduet til naboen og følge slukningsarbeidet som pågikk utenfor.

- Han har fått traumer og prater mye om brannen. «Hallo, er det brannmann Sam. Dere må redde huset vårt», sier han og later som han ringer i telefonen, forteller Marina.

Toåringen sørger også over en av familiens to katter som mistet livet etter å ha vært innesperret i første etasje.

- Han sier «stakkars Ronja som mistet broren sin», forteller moren.

Halvparten uten seriekobling

Etter flere storbranner i Drammen i 2008 sørget samboerparet for å ha brannslukningsapparat i begge etasjer, branntepper – i tillegg til seriekoblet røykvarslere i alle etasjer i tomannsboligen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det siste sørget for at alle i familien overlevde.

- Brannvarsleren gikk selv om det var brann i leiligheten under. Det reddet i alle fall livet til eldstesønnen vår som sov på loftet. Hadde brannen gått gjennom kjøkkenet så hadde trappegangen opp til loftet vært utsatt, sier Ørjan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men langt fra alle har tenkt like mye på egen brannsikkerhet som denne familien.

Halvparten av alle nordmenn bor i boliger uten sammenkoblede røykvarslere, viser en undersøkelse fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). At røykvarslerne er seriekoblet vil si at alle piper samtidig ved brann.

- Billig livsforsikring

- Poenget er å vinne verdifulle minutter til å komme seg i sikkerhet før røyken blir farlig og dødelig. Seriekoblede røykvarslere kan redde livet til deg og familien din og er en billig livsforsikring, sier avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra og med 2010 er det krav om seriekoblede røykvarslere i alle nybygg, men bor du i en eldre bolig bør du sjekke hva du har. Suhrke anbefaler seriekoblede varslere i alle boliger hvor det er behov for mer enn én røykvarsler.

For fire seriekoblete røykvarslere må du ut med 1500-2000 kroner.

Husløse på ubestemt tid

Siden det brant har familien på fire bodd hos Marinas mor i en liten leilighet i Drammen sentrum.

Selv om flammene ikke nådde Marina og Ørjans leilighet er hjemmet deres ubeboelig på grunn av sot og røyk-skader.

Kort tid etter brannen forsto de at eieren av den utbrente underetasjen, som akkurat hadde flyttet, ikke hadde betalt husforsikringen de siste to årene. Da hjelper det lite at de selv hadde alle papirene i orden.

Så lenge naboleiligheten ikke blir fikset, kan ikke leiligheten deres utbedres fordi røyk vil fortsette å sive inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har fått beskjed om at leiligheten under oss må fikses før det kan gjøres noe oppe hos oss. Vi aner ikke når det vil skje, sukker Marina.

Familien på fire er derfor husløse på ubestemt tid.

- Vi kommer aldri til å bo så tett oppå folk igjen. Neste gang blir det enebolig, sier Marina.

Les flere saker i serien om dødsbranner:

707 døde i brann på elleve år

Brannmann mistet moren i brann

Norge i Europatoppen i dødsbranner

Les andre nyheter