Norge på Europatoppen i dødsbranner

PÅ BRANNTOPPEN: Justert for folketall dør flere av brann i Norge enn i for eksempel Tyskland, Frankrike og Spania. 2008 var det verste brannåret i Norge på lang tid. Da døde åtte polakker i en boligbrann i Drammen (t.v.) mens seks personer omkom i Urtegata i Oslo (t.h). Foto: Scanpix
PÅ BRANNTOPPEN: Justert for folketall dør flere av brann i Norge enn i for eksempel Tyskland, Frankrike og Spania. 2008 var det verste brannåret i Norge på lang tid. Da døde åtte polakker i en boligbrann i Drammen (t.v.) mens seks personer omkom i Urtegata i Oslo (t.h). Foto: Scanpix

Bare Finland har flere dødsbranner enn Norge i Vest-Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om statistikkene
  • DSB definerer brannomkomne som de som dør av brann- eller røykskader innen tre måneder etter brannen.

  • Statistikken til DSB inkluderer alle som dør av brann i Norge, uavhengig av om de er bosatt her, har norsk personnummer eller ikke.

  • Statistikken til Statistisk sentralbyrå, som leveres til WHO, skiller seg fra DSB på flere områder.

  • SSB sin dødsbrannsstatisikk inkluderer alle som var bosatt i Norge på dødstidspunktet, f.eks også nordmenn som omkommer i brann i utlandet.

Kilder: DSB/SSB

Norge har flere dødsbranner enn de fleste andre land i Europa målt i antall døde per 100.000 innbyggere, viser statistikk fra Verdens Helseorganisasjon (WHO).

Romania ligger soleklart verst an, etterfulgt av Finland og Polen. På fjerdeplass kommer Norge, mens Sverige ligger markant under norsk nivå.

I Norge har antall omkomne i brann vist en økende tendens de siste ti årene. 2008 ble et toppår der hele 82 mennesker omkom i brann. De to siste årene har færre omkommet og i 2010 var tallet 63. Per 100.000 innbyggere tilsvarer dette 1,34.

Les også: 707 døde på 11 år

NORGE PÅ TOPP: De fleste landene i i Vest-Europa har færre dødsbranner justert for folketall enn Norge. Kilde: WHONORGE PÅ TOPP: De fleste landene i i Vest-Europa har færre dødsbranner justert for folketall enn Norge. Kilde: WHO

Kalde trehus

Tor Suhrke, avdelingsdirektør for forebygging og elsikkerhet i DSB, tror klima er mye av grunnen til at flere dør i boligbranner i Norden enn i andre deler av Europa.

- Klimatiske forhold, mer trehus- bebyggelse og at skandinaver oppholder seg mer i hjemmet enn i Sør-Europa er trolig de viktigste årsakene til forskjellen i brannfrekvens.

- Vi har noen utfordringer i forhold til vinter og kulde, som andre land ikke har i samme grad. Ser man på antall branndøde over året så omkommer det langt flere i vinterhalvåret enn i sommerhalvåret. Det har helt sikkert sammenheng med at vi fyrer og bruker stearinlys, sier Suhrke.

De fleste brannårsakene i Norge i dag er banale og idiotiske
Willy Wikberg, varabrannsjef

- Skyldes idiotiske handlinger

Willy Wikberg, varabrannsjef og leder for det forebyggende arbeidet i Ringsaker brannvesen, tror disse forklaringene blir for enkle. Han tror Norges topplassering i dødsbrannstatistikken også har med mentaliteten å gjøre.

- De fleste brannårsakene i Norge i dag er banale, idiotiske og skjer fordi på grunn av hodeløse handlinger av voksne mennesker, sier han.

Som et eksempel på «hodeløse handlinger» bruker Wikberg et eksempel fra virkeligheten der en mann lå på sofaen og røyket – noe som resulterte i at hele familien døde i brann.

- Nordmenn elsker å kose seg med røyk, drikke, fyr i peisen og stearinlys. Det blir det brann av, sier Wikberg.

Les også: Brannmann mistet moren i brann

Kritisk til sammenligning

Suhrke i DSB mener statistikken fra WHO ikke nødvendigvis gir et korrekt bilde av situasjonen.

- Vi er på ingen måte sikker på at det er epler som sammenlignes med epler. Det er ikke alle land som får med seg alle som omkommer. Det gjelder også for Sverige, som i ettertid fant ut at tallene de har rapport inn er 25 prosent for lave, sier Suhrke.

- Samtidig er det grunn til å understreke at kvaliteten på brannstatistikken i en del land er betydelig dårligere enn hva som er tilfelle for de nordiske land, sier avdelingsdirektøren.

Tor Suhrke, avdelingsdirektør i DSB, tror det kalde klimaet i Norge fører til flere dødsbranner. Foto: DSB Tor Suhrke, avdelingsdirektør i DSB, tror det kalde klimaet i Norge fører til flere dødsbranner. Foto: DSB

Finland versting i Norden

DSB har derfor valgt å hovedsakelig sammenligne Norge med de andre nordiske landene. Nordstat.net er et felles nordisk nettsted for brannstatistikk som myndighetene i Norge, Danmark, Island, Finland og Sverige samarbeider om.

Se video: Slik får du en trygg jul

Også her troner Finland øverst med nær to døde årlig per 100.000 innbyggere. Siden 2006 har Norge ligget på et høyere nivå enn Danmark.

Flere dør av røyking i våre naboland

Det er store forskjeller mellom landene når det gjelder årsak til brannene. Røyking utgjør nesten halvparten av dødsbrannene med kjent årsak i Danmark og Sverige, det vil si dobbelt så stor andel som i Norge. Derimot står «elektrisk årsak» bak fire ganger så mange dødsbranner i Norge og Danmark som i Sverige.

20 prosent flere nordmenn enn svensker og dansker omkommer i enebolig, som igjen har sammeheng med at langt flere nordmenn bor i enebolig.

I alle landene er det en klar overvekt av menn blant brannofrene. Forskjellene er størst i Finland der 75 prosent av de omkomne i brann er menn. I Norge er det en overvekt på 65 prosent menn som dør i brann.

Se dødsbrannene i ditt fylke:

Kartet viser alle dødsbranner i Norge fra 2000 til 2010. Ved å klikke deg frem og zoome inn kan du se hvor det brant, når det brant, årsaken til brannen og hvor stort skadeomfanget ble.

Les flere nyheter

Personvernpolicy