- En fantastisk anerkjennelse av arbeidet vårt

NOBELPRISVINNER: Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf på Gardermoen torsdag ettermiddag sammen med lederen av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland. Lørdag mottar hun Nobels fredspris i Oslo sammen med den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og menneskerettsaktivisten Tawakul Karman fra Jemen. Foto: Scanpix
NOBELPRISVINNER: Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf på Gardermoen torsdag ettermiddag sammen med lederen av Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland. Lørdag mottar hun Nobels fredspris i Oslo sammen med den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og menneskerettsaktivisten Tawakul Karman fra Jemen. Foto: Scanpix

Minusgrader og frostrøyk til tross, Liberias president Ellen Johnson-Sirleaf og fredsaktivisten Leymah Gbowee sier de er glade for å være i Norge for å motta fredsprisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er svært stolt og beæret. Vi har kjempet så lenge for fred og demokrati, og dette er en fantastisk anerkjennelse av arbeidet vårt og det sterke engasjementet som finnes, sier Ellen Johnson-Sirleaf til NTB.


– Dette er en sterk motivasjon for oss og andre til å jobbe enda hardere i tiden framover. Mer arbeid gjenstår for å styrke kvinners posisjon og rettigheter, legger hun til.

Presidenten landet på Gardermoen rundt klokken halv fem torsdag kveld, i minusgrader og snø.

– Jeg er glad for å være her, men også litt kald, ler hun, og forteller at hun har pakket både varm kåpe og lue.

Tredelt pris

Johnson-Sirleaf deler årets fredspris med den liberiske fredsaktivisten Leymah Gbowee og den jemenittiske aktivisten Tawakul Karman. De tre kvinnene får prisen for sin «ikke-voldelige kamp for kvinners sikkerhet og deres rett til full deltakelse i fredsbyggende arbeid», som det heter i begrunnelsen for årets utdeling.

Gbowee ankom Norge tidligere torsdag, og med en gradestokk som viste minus ti, fikk også hun et kaldt første møte med Norge.

Les også: Nobels fredspris til tre kvinner

– Det føles godt å være her. Jeg er glad, beæret og ydmyk. Men det føles også kaldt, sa Gbowee til NTB med et smil.

– Jeg foretrekker den afrikanske solen, lo hun.

Gbowee mener årets nobelpris er en pris til alle kvinner i Afrika.

– Den er til Afrikas kvinner for deres lange kamp. For deres innsats etter løsrivelsen, gjennom selvstendigheten og gjennom borgerkrigene, og det de har gjort for å bedre levevilkårene for kvinner, sa hun.

Tawakul Karman kommer til Norge senere torsdag kveld.

– Fantastiske damer

Direktør for Nobelinstituttet Geir Lundestad var til stede ved Gardermoen for å ta imot både Gbowee og Johnson-Sirleaf. Ved sistnevntes ankomst var også Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland på plass. Lundestad sier i en kommentar til NTB at han gleder seg til helgen.

– Jeg tror det blir noen fine dager. Dette er fantastiske damer, og jeg tror det blir veldig gøy, sier han.

Les også: Her er fredspris-reaksjonene

Nobelhelgen åpnes fredag med at årets vinnere holder pressekonferanse ved Det Norske Nobelinstitutt.

Lørdag skal vinnerne til Oslo rådhus og offisielt overrekkes diplom og gullmedaljen med Alfred Nobels profil, de synlige bevisene på at innehaveren er del av en eksklusiv klubb som hedres for sin innsats for fred i verden. Neste del av det offisielle programmet er Nobelbanketten, en gallamiddag på Grand Hotel for 250 spesielt inviterte gjester. Søndag formiddag åpner de tre vinnerne årets Fredsprisvinnerutstilling ved Nobels Fredssenter, før det er tid for konserten i Oslo Spektrum.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden