25.000 vil delta i russisk valgdemonstrasjon

Opprørspoliti oppstilt under en demonstrasjon mot valgresultatet i Moskva. Til helgen er det varslet nye protestaksjoner i en rekke russiske byer. Foto: EPA / SCANPIX.
Opprørspoliti oppstilt under en demonstrasjon mot valgresultatet i Moskva. Til helgen er det varslet nye protestaksjoner i en rekke russiske byer. Foto: EPA / SCANPIX.

Russlands statsminister Vladimir Putin gjør det klart at demonstranter som bryter loven, må ta følgene. Men opposisjonen lar seg ikke kue og varsler nye demonstrasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hvis noen bryter loven, må sikkerhetsstyrkene ta i bruk alle midler for å opprettholde lov og orden, sier Putin, som likevel oppfordrer til dialog.

Statsministeren mener det store flertallet av russerne ønsker et stabilt Russland og ikke støtter demonstrasjonene i dagene etter valget.

– Vi vet alle at det fins folk som forfølger selviske mål og vil presse fram en situasjon som i Kirgisistan, og for ikke så lenge siden, i Ukraina. Ingen vil ha kaos, sa han ifølge russiske nyhetsbyråer torsdag.

Les også: - Vekk med Putin

Putin beskyldte også USA og spesifikt utenriksminister Hillary Clinton for å provosere fram mistanker om at valget ikke gikk riktig for seg.

– Den amerikanske kritikken satte tonen for noen her i landet og ga et signal til opposisjonen, sa han og la til at hundrevis av millioner av dollar er brukt for å påvirke valget.

Nye protester

Opposisjonen lar seg imidlertid ikke kue og varsler nye, store demonstrasjoner i helgen mot resultatet av valget, som Putins parti vant, om enn med markert mindre margin enn i 2007. Opposisjonen mener seieren skyldes fusk og uregelmessigheter.

Rundt 25.000 mennesker har forpliktet seg på Facebook til å delta i en stor demonstrasjon som planlegges i Moskva lørdag. Også i andre byer blir det protester.

Les også: Kraftig smell for Putin – anklager om juks

Demonstrasjonen er godkjent av myndighetene, men tillatelsen gjelder bare for 300 mennesker, og Moskvas borgermester Aleksandr Gorbenko truer med å sette inn opprørspolitiet om mange flere møter opp på Revolusjonsplassen nær Kreml.

Onsdag varslet også vannverket i Moskva, Moskvodokanal, at helt nødvendige reparasjoner må gjøres under plassen, noe som vil legge hindringer i veien for protestmøtet.

Tusen arrestert

Nærmere 1.000 mennesker er pågrepet under demonstrasjoner siden valget søndag. 70 ble fengslet onsdag etter den tredje demonstrasjonen på like mange dager. Noen av dem kan bli sittende i inntil 15 dager.

Den første demonstrasjonen mandag, etter valget søndag, kom overraskende på myndighetene. Siden det er tungt væpnet og utrustet opprørspoliti, styrker fra innenriksdepartementet og pansrede politikjøretøy blitt et vanlig syn i byen.

Rundt 300 mennesker ble arrestert i den første demonstrasjonen, og ytterligere 550 på tirsdag.

Les også: Ingen demonstrasjoner på russisk TV

Blant dem som allerede har fått dommer på inntil 15 dagers fengsel, er den kjente bloggeren Aleksej Navalnij og politikeren Ilja Jasjin. Også den ledende opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov er innbrakt.

Dårlig valg

Valget ble sett på som en test på Putins popularitet foran presidentvalget i mars. Men han kan ikke være fornøyd med at bare 49,5 prosent av stemmene gikk til hans parti Det forente Russland, ifølge offisielle tall.

Dermed berget partiet så vidt flertallet i Dumaen etter å ha hatt et flertall på to tredeler i den avtroppende nasjonalforsamlingen.

Ikke desto mindre mener opposisjonen at resultatet ville vært enda mye verre for Putin om det ikke var for omfattende fusk og uregelmessigheter.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden