Ingen demonstrasjoner på russisk TV

En demonstrant blir pågrepet i Moskva under tirsdagens protestaksjon. Demonstrasjonene mot regimet er usynlige på Russlands TV-skjermer. Foto. Mikhail Voskresenskij (Reuters)
En demonstrant blir pågrepet i Moskva under tirsdagens protestaksjon. Demonstrasjonene mot regimet er usynlige på Russlands TV-skjermer. Foto. Mikhail Voskresenskij (Reuters)

De store demonstrasjonene mot Vladimir Putin er usynlige på russiske TV-skjermer. Opposisjonen lover fortsatt å gi lyd fra seg og blir i det minste hørt på internett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere hundre mennesker er blitt pågrepet mens de har demonstrert i Moskva og St. Petersburg mot valgfusket de mener preget helgens valg.

På den statlige TV-stasjonen Kanal 1s formiddagsnyheter var det onsdag bilder fra voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter – men bildene var fra Aten.

Se video fra demonstrasjonene her

Markeringer til støtte for regjeringspartiet Det forente Russland fikk innpass i sendingen dagen før.

Nyhetskanalen Rossija 24 fant plass til merking av reinsdyr i sine sendinger, men ikke til begivenhetene i sentrum av de to storbyene mandag og tirsdag. NTV, som eies av den statlige gassgiganten Gazprom, var også taus om protestene i TV-sendingene, men hadde omtale på sine nettsider.

Les også: Sikkerhetsstyrker utplasseres i Moskva

– Total mørklegging

– Jeg kan ikke huske å ha opplevd en så total mørklegging av nyheter i nyere tid, sier TV-kritikeren Arina Borodina til radiostasjonen Kommersant. Stasjonens politiske medarbeider Stanislav Kutsjer fordømmer sine kolleger for å skjule informasjon fra millioner av russere.

– Dere er en skam for dere selv og deres yrke, sier han.

En ny TV-kanal på internett, Dozjd, får imidlertid ros for å dekke demonstrasjonene mot valget.

Onsdag formiddag satt fortsatt over halvparten av de 569 som ble pågrepet tirsdag kveld, i politiets varetekt. Men de opposisjonelle lover å holde stand.

På internett varslet de at de vil trosse trusler fra politiet om pågripelser og arrangere en ny, stor demonstrasjon lørdag. Over 5.000 mennesker har på Facebook lovet at de skal delta.

En annen gruppe på sosiale nettverk som kaller seg «Mot svindlernes og tyvenes parti», opplyser at det framover skal holdes demonstrasjoner klokka 19 hver kveld.

Les også: – Over 300 demonstranter pågrepet i Russland

Bred opposisjon

Via blogger kringkaster de opposisjonelle sin krasse kritikk av myndighetene.

– Vårt mål: å få banden av svindlere og tyver under Putins ledelse bort fra makten og holde frie valg, skriver den kjente opposisjonslederen Boris Nemtsov. Han ber ifølge nyhetsbyrået TT de ulike opposisjonsgruppene om å holde sammen.

På lørdag vil både Rettferdig Russland, som tidligere har støttet Putin, og det lille sosialdemokratiske partiet Jabloko delta i demonstrasjonene, ifølge Nemtsov.

På nettet kan alle som vil, se amatørvideoer som viser de mange tilfellene av angivelig juks under søndagens valg på nasjonalforsamling. Putins parti Det forente Russland vant valget, men med sterkt redusert flertall.

Opposisjonen mener resultatet ville vært enda dårligere om det ikke var for fusk og uregelmessigheter.

Les også: Påstander om skitne triks under russisk valg

Oppvåkning

Kommentatorer kaller protestene mot valget en oppvåkning.

– Reaksjonene minner om noe jeg ikke har har sett siden 1990-tallet, skriver den russiske redaktøren Maksim Trudoljubov ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

– For første gang på mange år er folk engasjert i hva som skal skje med landet. Deler av befolkningen her kommet på at det også er medborgere, påpeker han.

Avisen Nezavisimaja Gazeta påpeker at middelklassen har begynt å uttrykke sin misnøye.

– Det er svært urovekkende for myndighetene, konstaterer den.

Les også: Kraftig smell for Putin – anklager om juks


Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden