Sikkerhetsstyrker utplasseres i Moskva

Demonstrasjonen mandag kveld har fått russiske myndigheter til å skjerpe sikkerheten i Moskva. Flere tusen politifolk og soldater utplasseres for å «ivareta borgernes sikkerhet». Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko / Scanpix.
Demonstrasjonen mandag kveld har fått russiske myndigheter til å skjerpe sikkerheten i Moskva. Flere tusen politifolk og soldater utplasseres for å «ivareta borgernes sikkerhet». Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko / Scanpix.

Flere hundre demonstranter sitter fortsatt fengslet i Moskva, mens myndighetene utplasserer sikkerhetsstyrker for å sikre ro og orden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Styrkene har én oppgave, å ivareta borgernes sikkerhet, sier oberst Vasilij Pantsjenkov til nyhetsbyrået Interfax.

Ifølge en talskvinne for politiet er styrkene i økt beredskap som følge av demonstrasjonene mandag kveld. Flere øyenvitner har meldt om lastebiler fulle av soldater på vei mot Moskva sentrum. Det skal utplasseres opptil 4.000 politimenn og soldater fra innenriksdepartementet, opplyser en polititalsmann.

– Det foregår ikke noe uvanlig, sier talsmannen til AFP.

Ifølge en kilde i innenriksdepartementet skal styrkene være utplassert så lenge det foregår opptelling etter søndagens valg på ny nasjonalforsamling.

Les også: – Over 300 demonstranter pågrepet i Russland

Samtidig lover en av Kremls fremste ideologer at Russlands politiske system vil bli reformert slik at det blir mer åpent.

– Perioden med rengjøring og revitalisering av et politisk system som råtnet på 1990-tallet, er over. Det er behov for å endre metoder, skriver Vladislav Surkov på en av Russlands mest populære bloggerforum, LiveJournal.

Surkov sitter sentralt i Kreml-administrasjonen og er regnet som arkitekten bak det nåværende politiske systemet.

– 300 pågrepet

En rekke russiske opposisjonelle sitter fortsatt fengslet etter at politiet i Moskva mandag kveld brøt opp en demonstrasjon der de flere tusen deltakerne krevde et Russland uten Vladimir Putin. Han er i dag statsminister og var president i årene 2000– 2008.

Les også: Påstander om skitne triks under russisk valg

Demonstrasjonen er en av de største opposisjonen har gjennomført på mange år. Protesten var ikke bare rettet mot Putin, men også valgkommisjonen, som anklages for fusk i forbindelse med søndagens valg på ny nasjonalforsamling.

Politiet sier de pågrep 300 personer, og tirsdag morgen satt fortsatt om lag 250 personer innesperret, ifølge Olga Sjorina, talskvinne for Solidarnost, som arrangerte protesten. Hun sier at de nå risikerer 15 dager i fengsel.

Blant de arresterte er bloggeren Aleksej Navalnij og den kjente aktivisten Ilja Jasjin. Ingen av dem skal ha fått tilgang til advokat, og nå krever den russiske avdelingen av Amnesty at de slippes fri umiddelbart.

– Vi anser, i henhold til den informasjonen vi har, at Navalnij og Jasjin er politiske fanger. De må slippes umiddelbart, i likhet med alle andre fredelige demonstranter som ble pågrepet da de brukte sin lovlige rett til ytrings- og møtefrihet, sier den russiske Amnesty-sjefen Sergej Nikitin til Interfax.

Sosiale medier

Bakgrunnen for protesten var søndagens valg, hvor Putins statsbærende parti Det forente Russland beholdt rent flertall i nasjonalforsamlingen, selv om oppslutningen falt kraftig sammenlignet med forrige valg.

Oppfordringen om å protestere ble spredt via sosiale medier, som de siste årene har fått langt flere russiske brukere. Demonstrasjonen ble gjennomført i silende regnvær, men været la ingen demper på demonstrantenes protestvilje. «Russland uten Putin», og «Putin burde vært i fengsel», ropte folkemengden.

Putin er i mars storfavoritt til å vinne presidentvalget etter en fire år lang «pause» som statsminister. Etter søndagens valg har enkelte begynt å snakke om at seieren ikke lenger er like sikker.

Ifølge politiet deltok 2.000 mennesker i mandagens protest. Arrangørene sier at opptil 10.000 møtte fram, og at 1.500-2.000 deltok i marsjen mot valgkommisjonens hovedkontor.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden