80 prosent sier nei til EU

EU-støtten i Norge er historisk lav. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
EU-støtten i Norge er historisk lav. Illustrasjonsfoto: Scanpix.

Fire av fem spurte vil ikke at Norge skal bli EU-medlem. Det viser en undersøkelse som Sentio har laget for Nationen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge målingen sier 79,8 prosent nei til norsk EU-medlemskap. 12,6 prosent sier ja. Sentio har aldri målt så lav EU-støtte i Norge. Motstanden viser seg i alle aldersgrupper og det er flertall både i byer og på bygdene.

Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) mener krisen i Europa er grunnen til den lave oppslutningen rundt EU-prosjektet.

– Det er vanskelig å tenke noe annet enn at dette har med krisen å gjøre. I tillegg er det ingen partier eller opinionsledere som gir uttrykk for at norsk EU-medlemskap er en viktig sak, sier Petter Haas Brubakk, direktør for næringspolitikk i NHO, til Nationen.

Les også: Renteras i Europa

Administrerende direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri tror også at Europa-krisen har påvirket opinionen i Norge.

– Det er en logisk respons på at folk opplever at Norge går klar av uroen i Europa og at vi greier oss godt. Folk oppfatter ikke at dette er noe Norge har interesse av, sier Hansen.

Investor Jens Ulltveit-Moe ga for to år siden 100.000 kroner til Høyre for at partiet skulle arbeide mer for norsk EU-medlemskap. Han lar seg ikke skremme av krisen i Europa.

– Landene sør i Europa må gjennom den samme hestekuren som Sverige og Norge gikk gjennom tidlig i 90-årene. Vi kom ut av den perioden med økonomier som var styrket. Jeg tror det samme vil skje i Sør-Europa, men det vil jo være mer støy rundt prosessen. Starten med å skifte ut regjeringene i Hellas, Italia og Spania er likevel lovende, sier Ulltveit-Moe.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden