Undersøkelse: Rike drikker mer foran barna

Undersøkelse: Rike drikker mer foran barna
Undersøkelse: Rike drikker mer foran barna

Rike foreldre tyr oftere til flaska foran barna enn andre foreldre, viser undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I november og desember blir det omsatt 58 millioner liter alkohol her i landet. Det er 6 millioner liter mer enn det som selges i løpet av en gjennomsnittlig tomånedersperiode, viser tall fra Folkehelseinstituttet og organisasjonen AV-OG-TIL.

Samtidig er jul en periode da familien er samlet. Det betyr at det ofte er barn til stede når de voksne drikker. Ifølge en undersøkelse fra alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, er det de som har høyest inntekt som tyr lettest til flaska på fest hvor det er barn til stede, skriver Dagsavisen.

Rike drikker også flere alkoholenheter foran barn på fest enn det andre gjør.

– Disse tallene betyr at det er mange barn som blir utsatt for voksnes fyll og beruselse. Dette er ekstra aktuelt nå, fordi alkoholkonsumet ligger ekstremt høyt i november og desember, sier daglig leder Kari Randen i AV-OG-TIL.

Hun oppfordrer foreldre til å tenke over hvordan barna egentlig opplever det som de voksne synes er koselig. Når voksne synes stemningen blir god, kan de minste oppfatte situasjonen annerledes.

– Det er mange barn som opplever at det er den fulle pappaen og ikke gaveåpningen som preger kvelden på julaften. Jula er en vanskelig tid for dem, fordi andres forventninger til jul krasjer med deres egen frykt og dårlige minner, sier psykolog Gøril Westborg Smiseth.

Forsideillustrasjon: Colourbox.com.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden