Ny regjering i Belgia til slutt

Elio Di Rupo er Belgias nye statsminister. Foto: REUTERS / François Lenoir / SCANPIX
Elio Di Rupo er Belgias nye statsminister. Foto: REUTERS / François Lenoir / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjeldskrisen og press fra finansmarkedet har kostet en rekke regjeringer i eurosonen livet i år. I Belgia førte krisen til ny regjering – halvannet år på overtid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sosialisten Elio Di Rupo presenterte Belgias nye regjering mandag. Di Rupo er den første fransktalende statsministeren i Belgia på over tretti år.

Etter å ha vært uten regjering i en rekordlang periode på 540 dager ble partiene til slutt enige i forrige uke. Og det var gjeldskrisen i eurosonen som ble utslagsgivende.

Les også: Belgia kan endelig få regjering

Nedgradert

Da Belgias kredittverdighet ble nedgradert av ratingbyrået Standard & Poor's, ble det fart på regjeringsforhandlingene mellom sosialistene, kristeligdemokratene og de liberale. Belgia sliter med svært høy gjeld og har sett rentene på lånene sine stige den siste tiden.

Bakgrunnen for den fastlåste situasjonen er motsetningene mellom den fransktalende regionen Vallonia og Flandern, hvor de fleste innbyggerne snakker nederlandsk.

Mange i Flandern er misfornøyd med store overføringer til det fransktalende sør og ønsker mer makt overført til lokalt nivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Innfører «sexstreik»

Tversover

Siden både sosialistene, kristeligdemokratene og de liberale er delt i separate flamske og vallonske partier, er det til sammen seks partier som skal være med i den nye regjeringen. De flamske separatistene i Belgias største parti, N-VA, som gjorde det svært godt i valget i fjor, er imidlertid ikke med.

60-åringen med forkjærlighet for tversoversløyfer er også Europas første åpent homofile mannlige leder, skriver Financial Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Di Rupo og regjeringen får en svært tøff jobb med å presse gjennom sparetiltak. Før helgen deltok rundt 50.000 mennesker i en demonstrasjon i Brussel mot de planlagte innstrammingene.

Les også. Gir opp forsøket på å skaffe Belgia regjering

Språkproblemer

Regjeringen skal gjennomføre reformer og etter planen spare rundt 11,3 milliarder euro på det neste budsjettet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Di Rupo må også jobbe for å sikre støtte i den nederlandsktalende delen av befolkningen. Han er allerede blitt kritisert for ikke å beherske språket godt nok.

– Det kan bli et problem symbolsk. En statsminister bør virkelig være tospråklig, sier statsviteren Dave Sinardet ved Universitet i Antwerpen.

– Ikke karismatisk

Han legger til at språkproblemene vil gjøre det vanskeligere for ham å forsvare sin politikk i Flandern. Di Rupo skal nå være i gang med språktimer.

Professor Carl Devos ved Universitetet i Gent mener Di Rupo må overbevise velgerne om at han har en visjon for landet.

– Jeg synes ikke han kan karakteriseres som en karismatisk leder ennå. Han kan bli det. Men halve perioden er allerede gått, så han har bare to år på å gjøre alt, sier Devos til Reuters.

Les flere nyheter her