Flertall for å tilby tidlig ultralyd

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det medisinskfaglige råd går med elleve mot åtte stemmer inn for å tilby ultralyd til gravide i uke tolv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forkant av mandagens møte hadde rådets leder, helsedirektør Bjørn Inge Larsen, gått inn for ikke å gjøre ultralyd i tolvte uke til en del av det offentlige helsetilbudet.

En større utredning slår fast at det ikke er noe medisinsk utbytte å hente ved tidlig ultralyd.

Flertallet i Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten la vekt på at mange gravide i dag går til private klinikker for å ta ultralyd i tolvte uke. En undersøkelse har vist at kvinner som tar tidlig ultralyd, er mer fornøyde enn andre.

I rådets vedtak heter det at det går inn for å tilby rutinemessig ultralyd i uke 11-13 og i uke 17-19 for å sikre at formålet med ultralyd blir ivaretatt tidligst mulig, og for å sikre den faglige kvaliteten på undersøkelsene. Rådet mener likevel at økonomiske og prioriteringsmessige konsekvenser må utredes før innføring.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor: – Klar helsegevinst ved tidlig ultralyd

En av landets fremste fostermedisinere ser klare helsegevinster ved å tilby ultralyd i uke tolv til alle gravide.

– Alle fostermedisinere med akademisk grad i Norge vil si at det er klare helsegevinster ved tidlig ultralyd, sier professor Sturla Eik-Nes, som leder Nasjonalt senter for fostermedisin ved NTNU i Trondheim.

Han stusser over at helsedirektør Bjørn Inge Larsen mandag slo fast at det ikke kan påvises noe direkte medisinsk utbytte ved tidlig ultralyd, verken helsemessig eller økonomisk, og heller ikke for barn eller mor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er underlig at han sier det han sier, sier professoren.

Han mener den største gevinsten ved tidlig ultralyd er knyttet til muligheten for å oppdage tvillinger med felles morkake og gi dem nødvendig oppfølging gjennom svangerskapet.

– Vi regner også med å øke den totale oppdagelsen av alvorlige hjertefeil hos foster, for dermed å kunne følge dem gjennom svangerskapet og sende utvalgte mødre til Rikshospitalet før forløsning. Videre vil mødre som bærer foster med dødelige sykdommer kunne avbryte svangerskapet – om de ønsker det – hele seks uker før den tragiske tilstanden ellers ville blitt oppdaget i uke 18, sier Eik-Nes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV avventer

Spørsmålet har lenge vært diskutert i SV, men partiets organer har ikke tatt stilling til om tidlig ultralyd bør tilbys alle.

Partiet har ventet på konklusjonene fra Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering i helse- og omsorgstjenesten. Mandag gikk rådet inn for å tilby tidlig ultralyd, med elleve mot åtte stemmer.

– Landsstyret i SV skal ta stilling til saken. Meningene er delte og konklusjonen er ikke gitt, sier SVs helsepolitiske talsmann Geir-Ketil Hansen til NTB.

Han er selv tilhenger av å tilby tidlig ultralyd til alle og sier diskusjonene vil kretse rundt fire temaer: Helsegevinst, ressursbruk, etikk og ønsket om å gi alle et tilbud som mange i dag betaler private klinikker for å utføre.

Høyre imot

– Vi er skuffet over rådet som gis, når det vises til at tidlig ultralyd ikke har noen helsegevinst for mor eller barn. Hvis det hadde vært tilfellet, ville vi ha vurdert vårt syn på nytt. Nå velger vi å holde fast ved at dette ikke skal være et tilbud til alle, sier Sonja Sjøli (H) i Stortingets helse- og omsorgskomité til NTB.

Hun legger til at partiet ser fram til en større konferanse som skal avholdes om spørsmålet i januar, der ny og relevant informasjon kan komme fram.

Ap og Frp går inn for tidlig ultralyd, mens KrF er sterkt imot.

Les flere nyheter her