William Nygaard deportert fra Hviterussland

Forlagsmannen William Nygaard (bildet) er nektet innreise til Hviterussland sammen med tre andre representanter for forfatterforeningen PEN. (Foto: Kyrre Lien, Scanpix)
Forlagsmannen William Nygaard (bildet) er nektet innreise til Hviterussland sammen med tre andre representanter for forfatterforeningen PEN. (Foto: Kyrre Lien, Scanpix)

Forlagsmannen William Nygaard er nektet innreise til Hviterussland sammen med tre andre representanter for forfatterforeningen PEN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nygaard ble mandag ettermiddag satt på et fly med kurs bort fra Hviterusslands hovedstad Minsk etter å ha tilbrakt mer enn et halvt døgn på flyplassen, opplyser informasjonssjef Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomité til NTB.

Aschehougs tidligere forlagssjef hadde reist til den tidligere sovjetrepublikken for å møte hviterussiske forlagsfolk og journalister, men etter et politiavhør på flyplassen ble både han og resten av følget nektet visum.

Hviterussland er blitt kalt Europas siste diktatur, og de siste to årene har menneskerettighetsaktivister fått stadig større problemer med å besøke landet.

Les også: Utlover en halv million for Nygaard-tips

Uønsket

Situasjonen er blitt ekstra vanskelig etter demonstrasjonene i forbindelse med presidentvalget i desember i fjor, opplyser Lindeman.

– Dette føyer seg inn i et mønster. Flere av våre ansatte har opplevd lignende ting, og to av våre norske ansatte er erklært persona non grata, blant dem generalsekretæren, sier hun.

Nygaard ankom Minsk ved 01.00-tiden natt til mandag sammen med generalsekretær Carl Morten Iversen i norske PEN, forlagssjef Trygve Åslund i Aschehoug og den danske journalisten Nils Ivar Larsen.

De hadde på forhånd sikret seg en invitasjon som skulle åpne for visum på grensen.

Ingen drikke

Men etter politiavhøret fikk de beskjed om at de ikke fikk lov til å gjennomføre det tre dager lange besøket. Mens Iversen og Larsen ble satt på et fly mandag morgen, måtte Nygaard og Åslund vente til ettermiddagen. I mellomtiden skal de verken ha fått mat eller drikke.

Ifølge Lindeman har Hviterussland stengt grensen for alle som er kritiske mot regimet.

– For to uker siden var det en rettssak med en kjent hviterussisk menneskerettsaktivist der det ikke var en eneste internasjonal menneskerettsorganisasjon til stede, sier Lindeman.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden