Frykter radioaktiv lekkasje

Arbeidere har siden søndag morgen jobbet på spreng ved atomkraftverket Fukushima Daiichi i Japan for å tette en lekkasje som har ført til at radioaktivt vann kan ha lekket ut i havet ved anlegget. Foto: Kyodo/Reuters
Arbeidere har siden søndag morgen jobbet på spreng ved atomkraftverket Fukushima Daiichi i Japan for å tette en lekkasje som har ført til at radioaktivt vann kan ha lekket ut i havet ved anlegget. Foto: Kyodo/Reuters

Lekkasje oppdaget på atomkraftverket Fukushima Daiichi som ble ødelagt av en tsunami i mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at arbeidere oppdaget en sprekk i et betongfundament ved det ødelagte atomkraftverket Fukushima Daiichi søndag morgen, ble det også funnet forurenset vann, melder BBC.

Se også: Her treffer bølgene atomanlegget

Potensielt sett kan noe av vannet, som renner gjennom renseanlegget og som myndighetene i Japan frykter er radioaktivt, ha rent ut i sjøen i nærheten av anlegget. Rundt 45 kubikkmeter vann skal ha rent ut før lekkasjen ble stanset av sandsekker.

Ifølge BBC skal vann ha lekket inn i en drenering som fører vann ut i havet.

Det kjernefysiske anlegget ble ødelagt av jordskjelvet som rammet utenfor Japans kyst 11. mars i år. Det voldsomme skjelvet førte til at en enorm tsunami skylte inn over land, der flere atomkraftverk ble truffet av de store vannmassene. Etter at kjølesystemet på Fukushima-anlegget ble slått ut av vannmassene, førte det til eksplosjoner ved fire av de seks reaktorene på kraftverket.

Les også: Tsunami kostet Japan over 1.100 milliarder

Arbeidet med å stenge ned atomkraftverket på en tilfredsstillende måte før året er omme fortsetter, men på grunn av lekkasjen søndag er det usikkert om arbeidet blir ferdigstilt i forhold til tidsplanen.

– Vi vurderer for tiden situasjonen basert på mengden vann som har lekket ut i havet og om det har ført til skader på nærmiljøet, sier talsmann for Tokyo Electric Power Company (Tepco), Junichi Matsumoto, til BBC.

Les også: Svenske atomkraftverk tåler ikke jordskjelv

Tepco anslår at rundt 300 liter vann kom inn i avløpet før lekkasjen ble stanset.

Ifølge Matsumoto skal cesiumsnivået i vannet være omtrent det samme eller litt høyere enn sjøvannet nær anlegget, mens faren for at det også kan ha inneholdt strontium, som kan føre til kreft i skjelettet.

Det vil kunne ta flere dager før selskapet får kartlagt hvor store mengder strontium vannet har inneholdt.

Les også:

Lekkasje av radioaktivt vann stanset i Japan

Japan dumper radioaktivt vann i sjøen

Japan vil lokke turister med gratisreise

Dobbelt så mye radioaktivt utslipp fra Fukushima

- Undervurderte tsunami-faren

Se de nye bildene av reaktorene

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden