Kutter melkeavgift for å løse smørproblemet

Som et nytt grep for å avhjelpe smørmangelen, fjerner Landbruksdepartementet den såkalte overproduksjonsavgiften på melk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Tine som er markedsregulator for melk og som dermed sitter med ansvaret for å balansere produksjonen til etterspørselen.

Torsdag ba meierigiganten departementet om å sette overproduksjonsavgiften for kumelk innenfor kvoteordningen for melk til null.

Etter et møte med både Tine, Norges Bondelag og Norsk Bonde- og småbrukarlag, besluttet Landbruks- og matdepartementet mandag at avgiften skal fjernes for kvoteåret 2011/2012. Alle som allerede har innbetalt overproduksjonsavgift får denne tilbakebetalt.

Les også: Tollen på smør settes ned 1. desember

Årsaken til mangelen på blant annet smør, er den uvanlig lave melkeproduksjonen i år. Dårlige beiteforhold ga fall i melkeproduksjonen i sommermånedene.

Den lave produksjonen fortsatte i innefôringssesongen hovedsakelig som følge av lav kvalitet på det såkalte grovfôret, som er basis for en stor del av det norske husdyrholdet.

Det er anslått at melkeproduksjonen for 2011 vil ende på 1.471 millioner liter, 20 millioner mindre enn prognosen i mai.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden