Korrupsjonsskandale i Oslo kommune:

Unibuss-direktør fikk sparken i dag

Eks-sjef i Unibuss: Helge Leite i fengslingsmøtet, med forsvarer Jon Christian Elden ved sin side. Nå mister han også jobb og pensjon. Foto: Thomas Vermes
Eks-sjef i Unibuss: Helge Leite i fengslingsmøtet, med forsvarer Jon Christian Elden ved sin side. Nå mister han også jobb og pensjon. Foto: Thomas Vermes

Den korrupsjonssiktede Helge Leite ble i dag avskjediget fra Oslo kommunes busselskap Unibuss. Han mister også store pensjonsutbetalinger. Unibuss vurderer rettssak mot selskapet Ruter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Forhenværende administrerende direktør Helge Leite har blitt avskjediget i dag, og er dermed ute av selskapet med øyeblikkelig virkning.

Det sier styreleder Cato Hellesjø i det kommunalt eide busselskapet Unibuss AS (tidligere Sporveisbussene) til ABC Nyheter.

Leite er siktet for korrupsjon og er nå løslatt etter å ha sittet seks uker i varetekt.

Mister fet pensjon

- Den ekstraordinære pensjonen Leite har hatt, bortfaller, forteller Hellesjø.

Leite har ifølge selskapet årsmelding hatt 1,3 millioner kroner i årslønn, og en pensjonsavtale som sikret ham 66 prosent av inntekten når han går av.

Pensjonsavtalen er av en type stikk i strid med det Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) arbeider for. Leite var likevel valgt til leder i en av NHOs bransjeorganisasjoner inntil korrupsjonsskandalen ble avslørt.

Les: Leder i NHO-forening korrupsjonstatt.

Vurderer rettslige skritt mot Ruter

Unibuss blir nå hardt rammet av korrupsjonsskandalen ved at et annet offentlig selskap, Ruter AS, har kastet Unibuss ut av anbudskonkurransen om en stor del av Oslos busstrafikk, nemlig rutene på Oslo Vest.

Begrunnelsen er korrupsjonstilstandene. Dermed kan selskapet bli hardt rammet og opptil 200 bussførere bli overflødige.

- Vi vurderer juridisk om Unibuss skal forfølge utelukkelsen fra et så stort anbud rettslig. Det kan bli aktuelt å kreve erstatning. Vi har både interne og eksterne jurister som er på dette, sier kommunikasjonssjef Merete Agerbak-Jensen til ABC Nyheter.

Svær korrupsjonssak

Ti personer er hittil siktet i den omfattende korrupsjonskandalen der personer i og utenfor selskapet Unibuss er involvert.

ABC Nyheter offentliggjorde 11. september nyheten om at folk i Unibuss skulle være bestukket av det tyske selskapet MAN.

Les: - Store bestikkelser i kommunalt busselskap.

Helge Leite ble senere siktet mistenkt for å ha fått utført byggearbeider på sin bolig betalt av selskapet.

Les: Sjokk i Unibuss - sjefen arrestert.

Les flere nyheter her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden