Kraftig smell for Putin – anklager om juks

Russlands president Dmitrij Medvedev (t.v.) sammen med statsminister Vladimir Putin (t.h). Foto: Scanpix/EPA.
Russlands president Dmitrij Medvedev (t.v.) sammen med statsminister Vladimir Putin (t.h). Foto: Scanpix/EPA.

Nærmere halvparten av stemmene til tross: Vladimir Putins parti gikk på en skikkelig smell i søndagens valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands statsminister Vladimir Putin fikk seg en kraftig smekk under søndagens valg. Men partiet hans beholder likevel flertallet i nasjonalforsamlingen.

Etter at 96 prosent av stemmene er telt opp, har Putins parti Forent Russland fått 238 av de 450 plassene i nasjonalforsamlingen Statsdumaen, opplyser den russiske valgkommisjonen. Det tilsvarer 52,9 prosent.

I valget i 2007 fikk partiet 315 plasser, tilsvarende 64,3 prosent av stemmene.

Les også: Påstander om skitne triks under russisk valg

Tilbakegangen er overraskende stor og blir sett på som et klart prestisjenederlag for Putin og president Dmitrij Medvedev.

Demonstranter fyrer av nødbluss under en demonstrasjon i sentrum av Moskva søndag. Foto: Scanpix/Reuters. Demonstranter fyrer av nødbluss under en demonstrasjon i sentrum av Moskva søndag. Foto: Scanpix/Reuters.

Selv om partiet får over halvparten av plassene, må det likevel se seg om etter samarbeidspartnere i nasjonalforsamlingen, noe det ikke har behøvd tidligere.

Ifølge russisk lov kreves det nemlig to tredels flertall for å få vedtatt endringer i grunnloven.

Kommunistene fram

Kommunistpartiet ser ut til å ha gått kraftig fram, fra 11,6 prosent oppslutning i 2007 til 20,5 prosent i søndagens valg.

Les også: - Nettsider angrepet i Russland

Liberaldemokratene, som ledes av den omstridte politikeren Vladimir Zjirinovskij, ser ut til å ha sikret seg 12,4 prosent av stemmene, mens partiet Rettferdig Russland ligger an til 12,2 prosent. Begge disse partiene regnes som pro Putin.

– De andre partiene vil være Kreml-lojale, så Putins stilling er ikke truet. Men resultatet er likevel et signal om at Putin bør justere kursen, mener NUPI-forsker og Russland-ekspert Helge Blakkisrud til NTB.

Viktig test

Søndagens valg ble av mange sett på som en test på Vladimir Putins popularitet. Han er og blir Russlands sterke mann og anses for å være klar favoritt foran presidentvalget i mars neste år.

Økonomisk krise, fattigdom, manglende reformer og omfattende korrupsjon har gjort mange russere skeptiske til både Putin og Forent Russland.

– Det er ikke noe unisont Russland som står bak Putin, sier Blakkisrud.

Les også: - Valgobservatører blir angrepet i Russland

Han mener det kan ha talt mot Putin at han og Medvedev tidligere i år «byttet plass», med Putin som presidentkandidat ved neste års valg.

– Denne rokaden – og med utsikt til seks eller tolv års Putin-styre – har nok gjort at en del tilhengere har tenkt seg om, sier NUPI-forskeren.

Uregelmessigheter

Det kom søndag rapporter om uregelmessigheter i gjennomføringen av valget. Helsingforskomiteen rapporterte om manglende forsegling av urner og problemer med lister.

Blant annet skal nettsider til myndighetskritiske organisasjoner skal ha blitt angrepet, mens rundt 100 personer skal ha blitt arrestert.

Både radiostasjonen Moskvas Ekko og observatørgruppen Golos hevder at nettsidene deres ble angrepet mens valget på ny nasjonalforsamling pågikk søndag.

– Angrepet på nettsiden på valgdagen er åpenbart et forsøk på å hindre befolkningen i å få informasjon om valgfusk, skrev redaktør Aleksej Venediktov i radiostasjonen Moskvas Ekko på Twitter søndag.


Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden