- Amerikansk drone skutt ned i Iran

RQ-170 Sentinel er et ubemannet fly utviklet av Lockheed Martin for det amerikanske luftforsvaret. Det har blant annet vært brukt i Afghanistan som del av «Operation Enduring Freedom». Foto: Wikimedia Commons.
RQ-170 Sentinel er et ubemannet fly utviklet av Lockheed Martin for det amerikanske luftforsvaret. Det har blant annet vært brukt i Afghanistan som del av «Operation Enduring Freedom». Foto: Wikimedia Commons.

Hæren i Iran hevder at den har skutt ned et førerløst amerikansk rekognoseringsfly. USA avviser påstanden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet, en såkalt drone av typen RQ-170, ble skutt ned øst i landet, opplyser en ikke navngitt militær kilde til den statlige fjernsynskanalen Al Alam søndag.


– Spionflyet, som ble skutt ned med liten skade, er konfiskert av Irans væpnede styrker, sier kilden.

Reagerer

Iranske myndigheter reagerer skarpt på hendelsen og sier at reaksjonen på at USA har krenket Irans luftrom, «vil bli gjennomført utenfor Irans grenser».

Men USA trekker opplysningene i tvil, og en talsmann for amerikanske myndigheter sier at det ikke finnes noen holdepunkter for påstanden om at flyet ble skutt ned.

– Det er absolutt ingen indikasjoner til nå på at iranerne har skutt ned denne dronen, sier talsmannen, som vil være anonym.

Les også: - Håper Israel angriper

Den amerikanskledede ISAF-styrken i Afghanistan innrømmer imidlertid at dronen kan være et ubevæpnet overvåkingsfly som forsvant under en rekognoseringstur vest i Afghanistan.

– Operatørene mistet kontrollen over flyet, heter det i en pressemelding fra ISAF.

Isfront

Forholdet mellom Iran og Vesten har isnet til etter at iranske demonstranter gikk løs på den britiske ambassaden i Teheran. Det førte til en rekke europeiske land har kalt sine ambassadører hjem fra Iran for konsultasjoner, mens alle Irans diplomater i London er blitt utvist.

Les også: - Israel vurderer angrep mot Iran

Fredag vedtok det amerikanske Senatet nye sanksjoner mot Iran, mens EU vurderer å innføre et forbud mot import av iransk olje.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden