Sócrates er død

Den braslilianske fotballegenden Socrates (57) døde på sykehus i Sao Paulo søndag.
Foto: JORGE DURAN/Afp
Den braslilianske fotballegenden Socrates (57) døde på sykehus i Sao Paulo søndag. Foto: JORGE DURAN/Afp

Fotballegenden ble 57 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den brasilianske midtbanespilleren Sócrates døde søndag morgen etter kort tids sykeleie. Den tidligere Corinthians-helten ble i all hast fraktet til sykehuset i São Paulo tirsdag kveld med et mistenkt tilfelle av matforgiftning.

Men 57-åringen ble umiddelbart plassert i intensivavdelingen da det oppdaget at han hadde lidd et septisk sjokk, som betyr at bakterier fra en infeksjon kommer inn i blodstrømmen.

Til tross for innsatsen til helsepersonell sto ikke livet til å redde, skriver nettstedet goal.com.

Politisk aktiv

Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, best kjent som bare Sócrates, spilte 303 kamper for Corinthians på 1970- og 80-tallet. Han var kjent for majestetiske måte å spille må med frekke hælspark, fantastisk spilleforståelse og teknikk.

Socrates avbildet i 2011. Foto: ApSocrates avbildet i 2011. Foto: Ap

Totalt spilte han 60 landskamper og scoret 22 mål for Brasil. I store deler av den aktive karrieren var han kaptein for både klubb- og landslag.

Sócrates så opp til Fidel Castro, Che Guevara og John Lennon da han vokste opp, og ble etter hvert politisk aktiv.

Alkoholproblemer

Etter flere år i Corinthians reiste Sócrates til Europa for å fortsette karrieren. Han endte opp i Fiorentina, men reiste tilbake til Sør Amerika allerede året etter. Da gikk turen til Flamengo, kameraten Zicos klubb. Den siste klubben han spilte aktivt for var Santos i 1988-89.

Socrates var utdannet lege og gikk tilbake til legegjerningen da fotballkarrieren var over.

I august ble 57-åringen to ganger sendt til sykehus med gastrointestinale blødninger, og i høst innrømmet han at problemene hadde vært knyttet til alkoholmisbruk, ifølge goal.com.

– Alkohol påvirket ikke karrieren min, delvis fordi jeg uansett ikke hadde fysiske forutsetninger for å spille fotball. Fotball ble mitt yrke først da jeg var 24. Jeg var for tynn, og som ung mann hadde jeg ikke tid til å drive nødvendig fysisk trening, sa han i et TV-intervju nylig.

- En av de mest elegante

Forfatter og Brasil-elsker Jon Michelet reagerer med vemod på nyheten om dødsfallet.

- Det er en forferdelig trist melding. Han var en av de mest elegante fotballspillerne som noen gang har eksistert. Og han spilte for et meget vakkert fotballag. Jeg så ham i VM i Spania i 1982, jeg så mange av Brasils kamper der. Det er bare synd det ikke ble kronet med VM-gull, for det hadde Socrates fortjent, sier han til Dagbladet.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden