– Valgobservatører blir angrepet i Russland

Russlands president Dmitrij Medvedev holdt fredag sin siste tale til nasjonen før søndagens valg på ny nasjonalforsamling. Foto: REUTERS/SCANPIX
Russlands president Dmitrij Medvedev holdt fredag sin siste tale til nasjonen før søndagens valg på ny nasjonalforsamling. Foto: REUTERS/SCANPIX

Valgobservatører og bloggere sier de blir angrepet og trakassert i forkant av det russiske nasjonalforsamlingsvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen for observatørgruppen Golos, Lilija Shibanova, sier hun ble anholdt av tollere i 12 timer etter at hun landet på flyplassen i Moskva lørdag.

Tjenestemennene beslagla PC-en hennes da de mente den inneholdt ulovlig programvare, ifølge Shibanova.

– Dette er en provokasjon rettet personlig mot meg, sier hun, og legger til at hun tror myndighetene vil prøve å hindre at hun drar til Europaparlamentet neste uke.

Valgfusk

Shibanova sier observatørgruppen har opplevd sterkt press den siste tiden på grunn av en funksjon på nettsiden deres hvor folk kan laste opp informasjon, foto- og videobevis av valgfusk i Russland.

Gruppen har lagt ut nærmere 5.000 anklager om valgfusk på nettsidene i forkant av valget på nasjonalforsamling søndag.

Se også: Her danser presidenten

Fredag ble gruppa ilagt bøter for brudd på valgloven etter at tre parlamentarikere hadde bedt myndighetene innlede etterforskning av gruppa.

Fordømmer

USA fordømte lørdag russiske myndigheters behandling av valgobservatørene.

– Obama-administrasjonen er bekymret for avgjørelsen en domstol i Moskva har tatt angående observatørgruppa Golos og for det som ser ut til å være systematisk trakassering mot denne organisasjonen, sier Tommy Vietor, talsmann for Det hvite hus.

Les også: USA mener Russland trakasserer valgobservatører

Blant dokumentene som Golos har lagt ut på nett, er klager over press fra lokale myndigheter om å stemme på statsminister Vladimir Putins parti Det forente Russland.

I en tale til nasjonen fredag framholdt president Dmitrij Medvedev at alle partier har fått lik behandling i valginnspurten.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden