Venstre sender klimamelding til Solheim

Venstre-leder Trine Skei Grande mener hun har oppskriften på hvordan klimaforlikets målsettinger kan oppnås. Her fra en pressekonferanse tidligere i høst. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.
Venstre-leder Trine Skei Grande mener hun har oppskriften på hvordan klimaforlikets målsettinger kan oppnås. Her fra en pressekonferanse tidligere i høst. Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix.

Venstre-leder Trine Skei Grande er så oppgitt over regjeringens sendrektige arbeid med klimameldingen at hun har fått skrevet en selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Søndag drar jeg til Durban. Før det skal vi sammen sende et brev, sa Skei Grande i sin tale til Venstres landsstyre lørdag.

Brevet skal stiles til miljøvernminister Erik Solheim (SV) og inneholder Venstres egen klimamelding, som partiet mener regjeringen gjør lurt i å kopiere.

Les også: - Erik Solheim treig og feig

På snaue 31 sider gir partiet oppskriften på hvordan Norge kan kutte hjemlige utslipp med nesten 22 millioner tonn CO 2-ekvivalenter innen 2020.

– Regjeringen har gjennom seks år vist at den ganske enkelt ikke har en klimapolitikk. De rødgrønne har ingen politikk for å redusere utslippene i Norge. De gjennomfører så å si ingen tiltak som reduserer norske klimagassutslipp, men åpner stadig for at utslippene kan øke, sier Skei Grande.

– Står alene

Venstre-lederen mener regjeringen jobber for sent og viser til at klimameldingen er utsatt tre ganger og foreløpig er varslet en gang til neste år. Hun har heller ikke mye godt å si om Fremskrittspartiet når det gjelder klimapolitikk, eller Høyre for den saks skyld.

– Høyre sier de er opptatt av klimaet, men de vil ikke være med på noen tiltak som faktisk fører til reelle utslippskutt, sier Skei Grande.

Hun frykter ikke at partiet har gått for høyt på banen og risikerer pinlige tilbaketog når en borgerlig koalisjonsregjering eventuelt skal dannes.

– Nei, jeg tror vi vil klare å vise at dette er gode løsninger som sikrer norske arbeidsplasser. Vi har vist at vi klarer å levere innenfor miljøpolitikken tidligere, både lokalt og nasjonalt, sier hun til NTB.

Les også: De borgerlige anklager regjeringen for klimarot

Skei Grande mener det er avgjørende at regjeringen får opp farten når det gjelder hjemlige klimatiltak.

– Ikke bare har vi råd til det – i mange tilfeller har vi veldig mye å tjene på å gjøre det. Vi kan også gjennomføre disse reduksjonene uten å røre industrien som LO-leder Roar Flåthen er bekymret for, sier hun.

Skei Grande tar også til orde for en egen klimalov, med et konkret utslippstak og et kontrollregime.

– Vi kommer til å gå til forhandlingene om klimaforliket med visshet om at ingen sak er viktigere å vinne enn klimasaken, og det kommer til å merkes, sier hun.

Tiltak

Venstre mener det er fullt mulig å gjennomføre CO2-rensing på Mongstad og Kårstø – noe som alene vil kutte norske utslipp med tre millioner tonn CO2 i året.

– Teknologien som trengs for å rense Mongstad og Kårstø finnes. Kunnskapen har eksistert og vært i bruk i mer enn tretti år allerede. Det som trengs for å ta teknologien videre, er fullskala rensing på kraftverk, med transport og lagring av CO2, sier Trine Skei Grande.

I partiets klimamelding listes en rekke andre tiltak opp. Her er et utvalg:

* Krav om at det offentlige kjøper inn klimavennlige kjøretøy og maskiner samt stiller lignende krav til virksomheter som det kjøpes tjenester av.

* Krav om innblanding av biodiesel i fiskerisektoren samt anbudskrav om bruk av klimavennlig drivstoff på norske ferjer.

* Opprettholde alle avgiftsfritak og andre fordeler for nullutslippsbiler, utbygging av infrastruktur for biodrivstoff, hydrogen og elbiler samt økt satsing på sykkelveier og kollektivtransport.

* Alle nye utbygginger på norsk sokkel skal elektrifiseres fra de bygges ut. Påbegynne elektrifisering av eksisterende felter nå.

* Øke CO2-avgiften på sokkelen og fase ut bruken av fossile energikilder i byggsektoren.

* Utnytte metangass i landbruket slik naturgassen brukes i dag brukes samt satse på fangst og lagring av CO2 fra industrien.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden