PST-sjef beskyldes for nye uklarheter

NYE UKLARHETER: I går erklærte Janne Kristiansen at hun fortsetter som PST-sjef. Foto: Scanpix
NYE UKLARHETER: I går erklærte Janne Kristiansen at hun fortsetter som PST-sjef. Foto: Scanpix

PST-sjef Janne Kristiansen ga fredag en pressekonferanse der hun beklaget feilinformasjon hun ga i Breivik-saken. Nå pekes det på at hun også fredag ga motstridende opplysninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under fredagens pressekonferanse der meningen var å rydde opp og beklage feilinformasjonen som ble gitt, skal PST-sjefen ha prestert å igjen gi motstridende svar på sentrale spørsmål, skriver Bergens Tidende.

På pressekonferansen kom Kristiansen inn på listen med Breiviks navn som ble oversendt PST fra Tollvesenet. Da hevdet hun at PST mente de hadde undersøkt listen opp mot sine registre. De kunne bare ikke dokumentere det, fordi en slik sjekk ikke var loggført.

Les også: - Jeg beklager, tar ansvar og fortsetter som sjef

– Ikke mulig å bevise søk

– Min organisasjon har gitt meg klar beskjed om at denne sjekken ble gjort etter helt vanlige rutiner, sa Kristiansen. Hun hevdet at det ikke var mulig å bevise at de hadde gjort dette i filsøket.

Men i PSTs skriftlige rapport til justisminister Grete Faremo (Ap) slås det fast at navnene ikke ble sjekket mot PSTs register før 22. juli.

På pressekonferansen sa Kristiansen også at PST i høst orienterte Justisdepartementet om at de likevel hadde lov til å registrere Breivik, og dermed gjøre grundigere undersøkelser om ham. Like etter terrorangrepene hadde hun sagt at de ikke hadde hatt anledning til å registrere ham.

Men i intervjuet med Bergens Tidende etter pressekonferansen sier Kristiansen at det ikke var kontakt mellom PST og departementet om lovhjemmelen for å registrere Breivik fordi dette var en regel som departementet kjente fra før.

Les også: Det var kontakt mellom PST og Gjenopptakelseskommisjonen

Nestsjef på kollisjonskurs

Ifølge VG er det PSTs nestsjef Roger Berg som i redegjørelsen til PST slår kategorisk fast at «navnene i excel-skjemaet blir ikke sjekket opp mot PSTs register før 22.07.2011» og skriver «Det er ikke gjennomført søk i arbeidsregisteret».

Justisdepartementet ville fredag kveld ikke kommentere motsigelsene mellom Kristiansens uttalelser på pressekonferansen og PSTs egen skriftlige redegjørelse.

Justisminister Faremo har ikke hatt direkte kontakt med Kristiansen denne uken, men skal møtes en av de nærmeste dagene.

Les også: - Storberget må granske vennskapet

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden