FN fordømmer det syriske regimet

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, frykter at Syria er på vei inn i full borgerkrig. Foto: AFP PHOTO/STR
FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, frykter at Syria er på vei inn i full borgerkrig. Foto: AFP PHOTO/STR

FNs menneskerettighetsråd vedtok fredag en resolusjon som fordømmer det syriske regimet. Høykommisæren for menneskerettigheter, Navi Pillay, krever nå at verdenssamfunnet griper inn for å beskytte Syrias befolkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skjedde etter at en FN-utnevnt komité tidligere denne uka la fram en rapport der det fastslås at syriske styrker har begått forbrytelser mot menneskeheten ved å drepe og torturere sivile.

Les også: Minst 4000 er drept i Syria

– Syriske myndigheter fortsetter den brutale undertrykkingen. Hvis det ikke stanses nå, vil det drive landet inn i full borgerkrig, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay da møtet i Menneskerettighetsrådet startet.

Hun krever at verdenssamfunnet griper inn for å beskytte den syriske sivilbefolkningen.

Opprøret i Syria har vart siden mars og har ifølge FN kostet over 4.000 mennesker livet. Av dem er 307 barn. I tillegg antas det at over 14.000 mennesker er fengslet.

En tilhenger av det syriske regimet protesterer mot de internasjonale sanksjonene som er iverksatt. Foto: AP Photo/Muzaffar Salman En tilhenger av det syriske regimet protesterer mot de internasjonale sanksjonene som er iverksatt. Foto: AP Photo/Muzaffar Salman

Vil kutte bånd til Iran

Den største opposisjonsgruppen i Syria sier den vil kutte de militære båndene til Iran, Hizbollah og Hamas dersom den får makten i landet.

Les også: Muslimske land ber om ro i Syria

Syria vil dermed ikke lenger være en av Irans viktigste allierte, og heller ikke forsyne organisasjonene Hizbollah i Libanon og Hamas på Gazastripen med våpen, sier lederen for Syrias nasjonale råd, Burhan Ghaliun, i et intervju med den amerikanske avisa The Wall Street Journal.

Dette kan innebære en dramatisk maktforskyvning i regionen.

– Det vil ikke lenger være et spesielt forhold til Iran. Det betyr å bryte den strategiske, militære alliansen. Og etter at Syrias regime har falt, vil forholdet til Hizbollah heller ikke være det samme, sier den 66 år gamle universitetsprofessoren.

– Vårt viktigste mål er å finne mekanismer for å beskytte sivile og stanse drapsmaskinen, sier Ghalioun, som ber om mer internasjonal støtte til de syriske opprørerne.

Sverige stopper sanksjoner

Sverige har satt en stopper for sanksjoner mot syriske selskaper som EU ønsket å innføre, opplyser diplomater i Brussel. Sanksjonene den svenske regjeringen har satt seg imot, var rettet mot to syriske telefonselskaper som har forbindelser til den svenske telegiganten Ericsson.

Diplomater i Brussel sier Sverige truet med å blokkere alle nye sanksjoner mot Syria med mindre sanksjonene mot de to syriske teleselskapene ble droppet.

Utenriksminister Carl Bildt sier at motstanden mot sanksjonene ikke har noe med svenske forretningsinteresser å gjøre, men skyldes at mobiltelefoner og kameramobiler er opposisjonens beste våpen.

EUs utenriksministre skjerpet torsdag sanksjonene mot Syria og innførte blant annet et forbud mot å selge programvare til overvåking av internett og telefoni.

Ericsson er tidligere blitt anklaget for å selge overvåkingssystemer til diktaturer.På møtet besluttet EU å sette ytterligere tolv personer og elleve syriske virksomheter på den fra før omfattende sanksjonslista.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden