Moland og French er fraktet til Kinshasa

Avtalen om å overføre Tjostolv Moland og Joshua French fra fengsel i Kisangani til Kinshasa ble inngått i september, og fredag ble de fraktet til Kongos hovedstad. Arkivfoto: Heiko Junge / Scanpix
Avtalen om å overføre Tjostolv Moland og Joshua French fra fengsel i Kisangani til Kinshasa ble inngått i september, og fredag ble de fraktet til Kongos hovedstad. Arkivfoto: Heiko Junge / Scanpix

De to drapsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er fraktet fra Kisangani til Kongos hovedstad Kinshasa. UD ber FN følge med i det nye fengselet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyet fra Kisangani landet fredag ettermiddag i hovedstaden Kinshasa. Det har vært usikkert hvilket fengsel de to skulle til.

Les også: French og Moland på vei til Kinshasa

– Vi har fått opplyst at de skulle til Ndolo, sier pressevakt Hilde Steinfeld i Utenriksdepartementet til NTB.

UD er tilfreds med at kongolesiske myndigheter har oppfylt sine løfter om at de to skulle overføres til fengsel i Kinshasa.

– De siste dagers opptøyer i fengselet viser at sikkerhetssituasjonen ikke har vært tilfredsstillende, sier Steinfeld. Hun sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) de siste dagene har intensivert kontakten med kongolesiske myndigheter.

Les også: - Fangeopprøret over

– Det ble da sagt at soningsforholdene skal bli akseptable i nytt fengsel. Utenrikstjenesten har bedt FN om å holde et våkent øye med fengselet i dagene som kommer, sier hun.

Lettere ut

Advokat Morten Furuholmen tror overføringen kan gjøre en mulig uttransportering enklere.

– Jeg tror det vil bli lettere å få til en uttransportering nå, ettersom man er mer i direkte kontakt med den politiske ledelsen og ikke har det samme regionale presset som i Kisangani. Vi må bruke denne muligheten som nå har oppstått, slik at vi kan få avsluttet denne skrekkelige saken, sier Furuholmen.

Han sier Moland og French selv er positive til overføringen og mulighetene den kan åpne opp for.

Overføringsavtale

French og Moland ble i fjor dømt til døden i Kongo for å ha drept sjåføren sin. De ble også dømt for spionasje. De har hevdet at de er uskyldige.

Les flere saker om Joshua French og Tjostolv Moland i Kongo her.

Et opprør i fengselet i Kisangani de siste dagene førte til at de to nordmennene forskanset seg i sin egen celle.

Avtalen om overføring fra Kisangani til Kinshasa ble kunngjort i september etter et møte i New York mellom utenriksminister Jonas Gahr Støre og hans kongolesiske kollega. (©NTB)

Les flere nyheter


View Larger Map

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden