Yngve Slettholm blir ny kulturråd

Mediestøtteutvalgets leder og administrerende direktør i Kopinor, Yngve Slettholm, overtar etter all sannsynlighet etter Bentein Baardson i Norsk kulturråd. Foto: Heiko Junge (Scanpix)
Mediestøtteutvalgets leder og administrerende direktør i Kopinor, Yngve Slettholm, overtar etter all sannsynlighet etter Bentein Baardson i Norsk kulturråd. Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Yngve Slettholm blir ny leder av Norsk kulturråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Norsk kulturråd:

Norsk kulturråd har ti medlemmer med fire upersonlige varamedlemmer oppnevnt av Kongen etter tilråding fra departementet. Oppnevningen gjelder for fire år. Oppnevningene skal være rullerende slik at halvparten av medlemmene oppnevnes hvert annet år.


Kulturrådet vil fra 1. januar 2012 ha følgende sammensetning:

Oppnevnt fra 1. januar 2012 til 31. desember 2015:

Yngve Slettholm (leder) er født i 1955 og bosatt i Oslo. Slettholm er komponist med diplomeksamen fra Norges Musikkhøgskole og med senere studier i USA.Slettholm har siden 2006 vært administrerende direktør i Kopinor. Han var statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet under Bondeviks andre regjering 2001-2005. Slettholm ledet arbeidet med NOU 2010: 14 Lett å komme til orde, vanskelig å bli hørt – en moderne mediestøtte. Han har bred innsikt i norsk kunst- og kulturliv.

Asta Busingye Lydersen (f. 1970) oppnevnes som 1. nestleder. Lydersen har bakgrunn som skuespiller, sanger og journalist. Hun er bosatt i Oslo og er medlem av revygruppen Queendom. Lydersen har deltatt i oppsetninger ved flere norske teatre samt en rekke film- og tv-produksjoner. Hun ble første gang oppnevnt til rådet i 2009.

Arnfinn Bjerkestrand (f. 1960) oppnevnes som 2. nestleder. Bjerkestrand er musiker og bosatt i Oslo. Han har vært forbundsleder i Musikernes fellesorganisasjon og har verv i diverse utvalg og styrer. Bjerkestrand ble første gang oppnevnt til Norsk kulturråd i 2009.

Marianne Olsen (f. 1966) er utdannet historiker fra Universitetet i Tromsø der hun også er bosatt. Hun har vært ansatt som konservator ved Perspektivet Museum i Tromsø siden 1997. Hun ble første gang oppnevnt til Norsk kulturråd i 2011.

Iren Reppen (f. 1965) er bosatt i Tromsø og er teatersjef, skuespiller og sanger. Hun debuterte i 1990 på Trøndelag Teater som Julie i «Romeo og Julie». Hun ble ansatt ved Det Norske Teatret i 1992 der hun også hadde store roller. Reppen har spilt i show og kabareter og medvirket i tv-serier. Fra 2009 har hun vært teatersjef ved Hålogaland Teater.

Medlemmer oppnevnt til 31. desember 2013:

Arne Fagerholt (f. 1964 ) er bosatt i Orkdal. Han er utdannet ballettdanser og koreograf og har vært ansatt i Nasjonalballetten og som leder av Carte Blanche. Han er nå ansatt som kulturleder i Orkdal kommune.

Ingar Sletten Kolloen (f. 1951) er bosatt på Lillehammer. Han har arbeidet som journalist og redaktør i mange år. Fra 1999 har han vært forfatter på heltid og utgitt en rekke bøker og skuespill. Han er oversatt til flere språk og han har mottatt priser for sitt forfatterskap og sin innsats i kulturlivet. Kolloen har hatt flere verv blant annet på litteraturområdet.

Solveig Øvstebø (f. 1973) er bosatt i Hordaland og er kunsthistoriker, kurator og intendant for Bergen Kunsthall. Fra 2000 til 2004 var hun nestleder ved Kunsthallen. Øvstebø fikk Bergens kommunes kunstnerpris i 2007.

Erik Fosnes Hansen (f. 1965) er forfatter og bosatt i Oslo. Han debuterte i 1985 med «Falketårnet». For «Beretninger om beskyttelse» ble han tildelt Bokhandlerprisen 1998, og i 2006 fikk han Bokhandlerprisen for romanen «Løvekvinnen». Fosnes Hansen er medlem av Det Norske Akademi for Sprog og Litteratur.

Gro Persson (f. 1956) bor i Sandnes og er utdannet sivilarkitekt. Hun har også kunstutdanning fra Statens håndverks- og kunstindustriskole. Hun har drevet egen arkitektpraksis og har arbeidet i offentlig sektor, blant annet i Miljøverndepartementet. Hun er direktør for et sammenslått Stavanger Museum og Rogaland Kunstmuseum.

Varamedlemmer fra 1. januar 2012 til 31. desember 2015:

Geir Harald Samuelsen (f. 1969) er bosatt i Oslo og er utdannet billedkunstner fra Kunstakademiet i Oslo og Glasgow. Han har deltatt på kunstscenen som utstiller, skribent og lærer siden midten på 90-tallet og stilt ut på diverse gallerier og museer i Norge og utlandet. Samuelsen er kunststipendiat ved NTNU/Kit i Trondheim fra 2009 og styreleder for Kunstnernes Hus fra 2007.

Luba Kuzovnikova (f. 1976) er bosatt i Kirkenes og er kunstnerisk leder i Pikene påbroen og leder av festivalen Barents Spektakel. Luba Kuzovnikova er utdannet lingvist, har studert kunsthistorie og har en MA i Cultural Management.

Varamedlemmer 2009 til 31. desember 2013:

Corinne Lyche Campos (f. 1968) er bosatt i Oslo. Hun har pedagogisk utdannelse fra Den Norske Balletthøyskole og er flamencopedagog. Hun har bred erfaring som frilansutøver og har danset i profesjonell sammenheng i over 15 år. Hun har produsert og medvirket i forestillinger i egen og andres regi i både inn- og utland.

Harald Solberg (f. 1954) er kunsthåndverker, bosatt i Lillesand og direktør for Bomuldsfabrikken Kunsthall i Arendal. Han har diplomeksamen fra Bergen Kunsthåndverkskole. Solberg har vært medlem av styret for Utsmykkingsfondet for offentlige bygg i ti år. Han fikk Aust-Agder fylkes kulturpris i 2008.


(Kilde: Kulturdepartementet)

Kulturdepartementet bekrefter at Yngve Slettholm er oppnevnt som ny leder av Norsk kulturråd. for perioden 2012 til 2015.

Han overtar dermed for Bentein Baardson. Norsk kulturråd forvalter Norsk kulturfond, og er et rådgivende organ for staten i kulturspørsmål.

- Kulturrådet har fått flere nye oppgaver og er vårt viktigste kulturstyre, sier kulturminister Anniken Huitfeldt.

Samtidig oppnevnes Arne Fagerholt og Ingar Sletten som medlemmer i rådet for 2012-13. De erstatter henholdsvis Ingrid Lorentzen og Olaug Nilsen, som begge har bedt seg fritatt for sine verv for resten av perioden.

- Rådet har personer med bred og sterk kunst- og kulturfaglig bakgrunn innen scenekunst, musikk, litteratur, billedkunst, kulturvern, mangfold og lokalt kulturliv, sier Huitfeldt.

Slettholm er tidligere politiker i KrF og var fra 2001 til 2005 statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet. Han har sittet i styret i flere kulturorganisasjoner og ble oppnevnt som leder for Mediestøtteutvalget. Nå er han administrerende direktør i Kopinor.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden