De borgerlige anklager regjeringen for klimarot

Olje- og energiminister Ola Borten høster kritikk for regjeringens klimapolitikk, også fra sine egne. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)
Olje- og energiminister Ola Borten høster kritikk for regjeringens klimapolitikk, også fra sine egne. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Høyre ber Stoltenberg rydde opp i regjeringens klimapolitikk og Venstre ber Kristin Halvorsen om å slutte å klage.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyres Nikolai Astrup mener at det hersker fullt kaos i regjeringen om både oljepolitikk og klimaforlik.

– Vi kan ikke ha et løpende seminar mellom ulike statsråder om hvert eneste spørsmål på området. Nå hersker det fullt kaos om alt fra oljepolitikk til klimaforlik, sier Astrup til Dagens Næringsliv fredag.

Han lister opp flere saker der han mener det er tvil om hva regjeringen mener; Oljesand, EUs drivstoffdirektiv, nasjonale utslippskutt og utvinningstempo i Nordsjøen.

– Det er spesielt uheldig for næringslivet som dermed ikke vet hvilke rammevilkår de kan vente seg, sier Astrup.

Les også: Ola Borten Moe skal avgjøre strømprisen til Raufoss

– Uaktuelt med kutt

På SVs landsstyremøte forrige uke uttalte miljøminister Erik Solheim (SV) at å dempe tempoet i åpningen nye felter vil bli et av de viktigste tiltakene for å få ned norske utslipp med 20 prosent innen 2020

Torsdag avviste olje- og energiminister Ole Borten Moe (Sp) kutt i oljeproduksjonen for å bidra til lavere CO2-utslipp. Han mener det vil være sløsing med verdier å igangsette leting, utvikling, prøveboring og deretter si nei til et prosjekt.

– Det ville vært en ødsling av verdier i et omfang som norsk historie ikke tidligere har sett. Det ville også vært feil i et klimaperspektiv, fordi Norge er av dem som produserer olje og gass mest miljøvennlig og med minst utslipp, sa Borten Moe til Dagens Næringsliv.

Les også: Ban Ki-moon til energikonferanse i Norge

– Slutt å skylde på Borten Moe

Borten Moe fikk kritikk fra regjeringskollega Kristin Halvorsen for denne uttalelsen, hvor hun på Facebook mente dette sender negative signaler før klimamøtet i Durban.

Venstreleder Trine Skei Grande reagerer på at Kristin Halvorsen skylder på olje- og energiministeren.

– Ola Borten Moe representerer bare regjeringens politikk, Oljemeldingen, som Kristin Halvorsen har satt navnet sitt på. SV burde heller bry seg om å vinne noen miljøsaker. Jeg er skeptisk til hva som kommer i Klimameldingen når de opptrer som om de ikke er med i denne regjeringen, sier Skei Grande til Dagens Næringsliv.

Statsminister Jens Stoltenberg ønsket ikke å kommentere saken ovenfor avisen, men mener det er mulig å forene rollen som petroleumsprodusent med å være ledende i miljø- og klimapolitikken.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden