Breivik kan fengsles selv om han er utilregnelig

En ny lov åpner for at Anders Behring Breivik kan overføres til soning i fengsel selv om han blir erklært utilregnelig og dermed juridisk sett ikke kan straffes for sine handlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om han er strafferettslig utilregnelig, kan han nemlig fengsles via en ny juridisk bakvei, skriver Klassekampen.

Det er en dom avsagt i Høyesterett bare ti dager før terrorhandlingene 22. juli som kan få avgjørende betydning for massemorderens videre behandling i rettsvesenet. Det bekrefter statsadvokat Unga Bejer Engh.

– Dersom han ikke lenger er syk, men fortsatt er farlig, finnes det en bestemmelse som gjør at han kan overføres til en anstalt under fengselsvesenet, sier hun.

Dommen som vil kunne åpne for dette, ble avsagt 12. juli i år. Det er første gang bestemmelsen ble brukt etter innføringen i 2002. I dommen fra Høyesterett ble en mann vedtatt overført fra psykiatrisk institusjon til Ila fengsel.

Mannen i den såkalte «Bergenssaken» var syv år tidligere tiltalt for grov vold, trusler og frihetsberøvelse. Han ble erklært for strafferettslig utilregnelig og dømt til tvunget psykisk helsevern.

I 2009 mente en psykolog at mannen var for frisk til å bli behandlet videre i psykiatrien, men mannen ble fremdeles ansett som såpass farlig at han ble overført til videre fengsling.

– Det er vanskelig å si hvor sannsynlig det er at bestemmelsen vil bli brukt i denne saken, sier Bejer Engh.

Dommen fra Høyesterett er svært omdiskutert blant jurister, og mannens advokat, Bent Endresen, sier til Klassekampen at han vurderer å ta saken videre til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden