Her tråkker politiet på arrestanten

En politimann setter marsjsstøvelen i nakken på den pågrepne asylsøkeren. Mannen, som blør av selvskade, er allerede uskadeliggjort: Han ligger på magen på asfalten med hendene bak ryggen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En politihund hopper også opp på ryggen på den liggende asylsøkeren.

Scenen fra et asylmottak utenfor Oslo blir nå etterforsket av Spesialenheten for politisaker (SEFO) etter at ABC Nyheter har konfrontert dem med videoen som ligger ute på nettstedet YouTube.

Les også: Nye Obiora-demonstrasjoner

Videoen fra YouTube (over) skal være filmet ved Fagerli ventemottak i juni 2009.

Videoen later til å vise en pågripelse der en av arrestantene blir tråkket på rygg eller nakke av en politibetjent, selv om han ligger på bakken i håndjern.

Se videoen her

ABC Nyheter har presentert videoen for Spesialenheten for politisaker.

– Blir etterforsket

Spesialenheten etterforsker saker der tjenestepersoner i politi eller påtalemyndighet er anmeldt for handlinger begått i tjenesten.

– Vi kommer til å iverksette etterforskning for å få fakta på bordet og finne ut hva som skjedde her, sier etterforskningsleder i Spesialenheten for politisaker, Liv Marit Sylliåsen, til ABC Nyheter.

Hva er den umiddelbare reaksjonen deres når dere ser denne videoen?

– Dette er en situasjon vi vil se nærmere på. Vanlig prosedyre i en sak som denne vil være å forsøke å identifisere aktuelle personer, og deretter vurdere hvem som eventuelt skal innkalles til avhør, sier Sylliåsen.

Hva kan konsekvensene bli for den involverte politimannen?

– Vi uttaler oss ikke om mulig utfall i en konkret sak. Saker om maktbruk vurderes vanligvis i forhold til bestemmelsen om legemsfornærmelse og grov uforstand i tjenesten.

Er denne maktbruken innenfor politiets retningslinjer?

– Politiet har anledning til å bruke makt under sin tjenesteutførelse så lenge maktbruken er nødvendig og forsvarlig. Spesialenhetens etterforsking i slike saker vil rettes mot om den aktuelle maktbruk var nødvendig og forsvarlig, sier Sylliåsen avslutningsvis.

Les også: Politi dømt for å ha kjørt på 16-åring

Videoen er offentliggjort på YouTube av en asylsøker som er en nær venn av arrestanten. Det er ikke ham som har filmet videoen, og han bodde ikke selv på mottaket da pågripelsen skjedde.

– Subjektiv tolkning

– Gjennom denne videoen kan verken lensmannskontoret eller jeg umiddelbart gjenkjenne tjenestemannen, sier politimesteren i Romerrike, Jørgen Høidahl, til ABC Nyheter.

Ifølge opplysningene knyttet til videoen skal hendelsen ha blitt filmet ved Fagerli ventemottak i juni 2009. Med utgangspunkt i videoen kan ikke Høidahl bekrefte opplysningene om hvor og når pågripelsen fant sted.

– Men jeg vet det skjedde en aksjon ved det aktuelle asylmottaket i dette tidsrommet. Ved denne var det flere som medvirket, både fra dette distriktet og fra Oslo, sier Høidahl.

– Hva man kan se i videoen er helt subjektivt, hva som blir tråkket på og ikke. Men hvis man mener at en pågripelse er begått feil fra en aktuell tjenestemann kan det påklages eller anmeldes.

– Spesialenheten står selvsagt fritt til å åpne etterforskning.

Hvordan reagerer du selv på videoen?

– Det ser ikke pent ut, men på den annen side er det vanskelig å se detaljert hva som skjer med utgangspunkt i videoen. Jeg kan ikke se ut fra videoen om det er begått noe straffbart eller klanderverdig. Jeg er også usikker på om dette er en av mine medarbeidere. Verken lensmannen eller jeg kan gjenkjenne mannen, sier Høidahl.

- Har aldri sett noe lignende

– Dette ser jo ikke bra ut et øyeblikk. Det kan umulig være i tråd med politiets instrukser at folk som ligger nede med håndjern blir tråkket på. Dette reagerer vi kraftig på, sier generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere, Ann-Magrit Austenå, til ABC Nyheter.

– Jeg har kun hatt denne jobben i et år, og kjenner ikke til tilsvarende episoder. Det har forekommet uro ved mottak og det har fremkommet kritikk av politiets håndtering av dette, men noe slikt har jeg ikke sett tidligere.

– Politiet er nødt til å følge opp denne saken, og jeg stiller meg spørsmål ved om vedkommende ble påført skader ved hendelsen.

Les også: Vold mot politihund er vold mot tjenestemann

Vedkommende som har lagt ut videoen opplyser overfor ABC Nyheter at han selv har vært pågrepet ved flere anledninger. Flere av videoene han har lagt ut på YouTube fremstår som om han er opptatt av å «ta politiet på fersken»

– Det finnes gode politifolk og dårlige politifolk. Det er flest dårlige. De liker å kontrollere folk, sier mannen til ABC Nyheter.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden