PST-sjefen redegjør fredag

Janne Kristiansen, sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), skal fredag fortelle om hvordan PST håndterte saken da Anders Behring Breiviks navn dukket opp på en liste som over nordmenn som kjøpte kjemikalier fra et firma i Polen. Foto: Erlend Aas / Scanpix.
Janne Kristiansen, sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST), skal fredag fortelle om hvordan PST håndterte saken da Anders Behring Breiviks navn dukket opp på en liste som over nordmenn som kjøpte kjemikalier fra et firma i Polen. Foto: Erlend Aas / Scanpix.

PST-sjef Janne Kristiansen skal fredag orientere pressen om PSTs befatning med antiterrorprosjekt Global Shield.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Radisson Blu Nydalen Hotell klokken 13 fredag skal sjefen for Politiets sikkerhetstjeneste svare på spørsmål som knytter seg til PSTs oppfølging av antiterrorprosjektet Global Shield.

Anders Behring Breiviks navn dukket opp på en liste som prosjektet hadde over nordmenn som kjøpte kjemikalier fra et firma i Polen.

Ingen fanget opp at Breivik kort tid etter kjøpte bombekjemikalier for 16.000 kroner.

Les også: Ber om svar fra PST-sjefen

Torsdag sa justisminister Grete Faremo (Ap) at hun mener PST-sjefen Janne Kristiansen har bidratt til skape forvirring rundt terrorsaken, og krever nå klare svar.

– Jeg har bedt om informasjon for å oppklare de forhold som det har vært skapt usikkerhet og forvirring om, sa Faremo da hun møtte pressen i Stortinget.

– Kunne avverget terroren

Bergens Tidende har fått tak i en hemmeligstemplet rapport fra Global Shield, der det anføres at terroren kunne vært unngått dersom politi og tollvesen hadde samarbeidet bedre.

Etter avisens avsløringer av at PST faktisk hadde lov til å registrere Breivik, er etterretningstjenesten bedt om å gi en utfyllende rapport så snart som mulig. Denne rapporten skal gi svar på hva PST visste om Breivik og hva som kunne ha vært gjort annerledes.

PST-sjefen Janne Kristiansen kom onsdag til Norge etter å ha avbrutt en kombinert ferie- og tjenestereise til utlandet.

Grete Faremo antyder at rapporten fra PST vil bli gjort offentlig tilgjengelig.

– Jeg er opptatt av å bidra til størst mulig opplysning rundt disse spørsmålene. Mitt utgangspunkt er åpenhet, sier hun.

Opplysninger fra PST som det i ettertid er sådd tvil om, dannet noe av utgangspunktet for redegjørelsen som daværende justisminister Knut Storberget (Ap) holdt 10. november.

– Det skal ikke herske noen tvil rundt redegjørelsen, sier Faremo.

Massiv kritikk

PST-sjef Janne Kristiansen har fått massiv kritikk fra det politiske miljøet for sin håndtering av terrorsaken. Hun skal ha svart uriktig på sentrale spørsmål i flere intervjuer etter terrorangrepet og er beskyldt for å ha avgitt sprikende forklaringer.

– Janne Kristiansen har håndtert kommunikasjonen ekstremt dårlig, det tror jeg alle ser. Så er spørsmålet om det bare er dårlig mediehåndtering eller om man forsøker å tildekke noe. Hvis det er det siste, er det veldig alvorlig, sier Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl til NTB.

Han sitter i Stortingets særskilte 22. juli-komité og mener det ville være naturlig om Kristiansen møtte til høring om saken.

– Var det mangel på metoder, ressurser eller prioriteringer som var årsaken til at man gjorde det man gjorde? Hun har kommet med tre ulike forklaringer. Det holder ikke, sier Oktay Dahl.

– Ingen karakteristikker

Justiskomiteens leder Per Sandberg (Frp) har sagt at han mener justisministeren bør vurdere å ansette en ny PST-sjef.

Faremo sier Kristiansen har bidratt til å skape forvirring om flere forhold, men vil ikke selv si hva hun mener om PST-sjefens håndtering av terroranslagene.

– Jeg har ikke behov for å komme med noen karakteristikker. Som justisminister har jeg tillit til den til enhver tid sittende PST-sjef så lenge PST-sjefen sitter, sier hun.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden