Værkaos i Norge

METEOROLOGENE ADVARER: Beboere langs kysten oppfordres til å ikke oppsøke steder der det blåser på grunn av orkan i kastene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
METEOROLOGENE ADVARER: Beboere langs kysten oppfordres til å ikke oppsøke steder der det blåser på grunn av orkan i kastene. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Uvær herjer Norge. I Ålesund ligger hurtigruten værfast, og ved fjelloverganger er det meldt om såpeglatte veier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meteorologene advarer om kraftig storm, stort sett langs hele kysten på Vestlandet. Ifølge Aftenposten kan det være snakk om en kortvarig orkan. De med håp om bedring må smøre seg med tålmodighet.

– Vi er tilbake til et lavtrykkstog fra vest som peiser inn over Vestlandet. Den trenden vil fortsette hvert fall de neste ti dagene, selv om det nok ikke blir like kraftig som vi har sett i det siste, sier vakthavende meteorolog Roar Teigen ved Storm Weather Center, til Aftenposten.no.

Les også: Nytt orkanvarsel for Nordvestlandet

Meteorologene advarer

– Selv om det er morsomt å se på uværet som herjer, kan det også være farlig, sier statsmeteorolog Marianne Foss til VG Nett.

Med søndagens tragiske hendelse i Eigersund i Rogaland friskt i minne, der to filmmedarbeidere ble tatt av en kjempebølge, bør man følge meteorologens råd. Og på grunn av fremdeles dårlig vær i det samme området, er det heller ikke i dag satt i gang søk etter de to.

Les også: Været forhindrer leting i Eigersund

Et nytt lavtrykk som beveger seg fra Færøyene slo inn mot kysten av Vestlandet i formiddag. Hardest rammet vil Stadlandet bli. Der er faren for orkan aller størst.

– Det er ikke helt uvanlig at det rundt Stadlandet blåser mer om enn resten av Vestlandet, det er en slags hjørneeffekt. Det er ofte at vinden får en ekstra vindforsterkning, og det vil i dag bli orkan en periode ut på dagen, sier statsmeterolog Arild Mentzoni ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Det vil i dag blåse opp i liten til full storm langs kysten av Hordaland og Sogn og Fjordane og helt opp til Stad.

Verst fra Sogn og nordover

Statsmeteorolog Haldis Berge sier til Bergens Tidendes nettutgave at det er områdene fra Sognefjorden og nordover som vil få oppleve den sterkeste vinden.

– Når vinden dreier til vestavind, går den lenger inn i fjordene og vil merkes av flere, selv om vindstyrken i seg selv ikke blir sterkere. Det kan hende vi får en kortvarig orkan akkurat når vinden dreier, men det blir kun på Stad, sier Berge til bt.no.

Like utenfor Bergen er Sotrabroen stengt på grunn av den kraftige vinden, skriver Bergensavisen i sin nettutgave torsdag, mens bt.no melder om at Tofterøybroen lenger sør på Sotra «danser» på grunn av de kraftige vindkastene.

Været der du er

Hurtigrute værfast

Hurtigruteskipet MS Richard With, med 68 passasjerer om bord, ligger værfast i Ålesund torsdag og må vente til fredag før det kan gå videre, skriver Sunnmørsposten. Skipet, som skulle videre til Bergen kan ikke seile videre på grunn av problemene somdet meldte uværet som har skapt ved Stad. Passasjerene er tilbudt alternativ rapport for å komme seg til Bergen.

Men heller ikke i resten av landet slipper unna vindkastene. I trøndelagsfylkene kan beboerne regne med sterk kuling til kvelden, mens det vil blåse kraftig fra svenskegrensen til Rogaland.

– Også vil det bli kuling lenger sør, helt fra svenskegrensa til Rogaland, sier Teigen til avisen.

Sør i landet vil imidlertid vinden gradvis avta.

Såpeglatte veier

Flere lastebiler hadde problemer på svært glatt føre torsdag. På Hemsedalsfjellet stod på det meste åtte vogntok fast, til tross for at de brukte kjetting. Også i Troms og Finnmark har såpeglatte veier ført til kaos.

På E6 ved Fossbakken har ni vogntog hatt trøbbel i dag. Mange av dem har glidd rett ut i grøften, mens andre sto fast på veien, skriver NRK.no.

Det skal ikke være snakk om personskader, men det skal ha oppstått 1 kilometer kø på hver side av trailerne.

Ikke uvanlig

Ifølge statsmeteorologen er dette slettes ikke uvanlig for årstiden vi er på vei inn i. I dag skriver vi som kjent 1. desember, en dato som regnes som den aller første vinterdagen.

Det er med andre ord mye som tyder på at vinteren starter normalt. Sammenlignet med de to foregående årene, da snøen for lengst hadde lagt seg på denne tiden og minusgradene allerede dominerte, som regnes som mindre normale enn det vi opplever nå.

– Tegnene går på at begynnelsen av vinteren blir normal, med masse lavtrykk fra vest. Det blir ikke noe spesiell kulde, det blir tvert i mot forholdsvis mildt, sier meteorologen videre.

Selv om de siste ukene beskrives som forholdsvis normale for årstiden, har likevel temperaturen stort sett vært høyere enn det som er vanlig. Ifølge Teigen har årets november vært den varmeste siden de startet med meteorologiske målinger.

Les også: Uværsskader for 50 millioner

Lysning i sikte for skientusiastene

For de som lengter etter bedring i skiforholdene, er det imidlertid et håp.

Det milde novemberværet har neppe vært det vintersportsstedene har hatt høyest på ønskelisten. For med det har snøen uteblitt, og den unormalt høye temperaturen har gjort det vanskelig å produsere kunstsnø.

– Nedbøren som har kommet i fjellet i det siste har vekslet mellom snø, sludd og regn. Men nå får vi en temperatur som gjør at nedbøren i fjellet vil komme som snø. Det blir en del nedbør spesielt i vestlige fjellstrøk. Det ser litt lysere ut for vintersportsstedene, forteller Teigen.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden