Faremo ber om svar fra PST-sjefen

Justisminister Grete Faremo (Ap) mener det er skapt forvirring rundt sentrale forhold knyttet til terroranslagene 22. juli. Nå vil hun ha klare svar fra Politiets sikkerhetstjeneste.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har bedt om informasjon for å oppklare de forhold som det har vært skapt usikkerhet og forvirring om. Dere er kjent med at noe informasjon foreligger allerede, men ikke alt, sa Faremo til pressen da hun var på vei inn i stortingssalen torsdag formiddag.

De mest sentrale spørsmålene justisministeren vil ha svar på, knytter seg til PSTs oppfølging av antiterrorprosjektet Global Shield. Der figurerte Anders Behring Breiviks navn på en liste over nordmenn som kjøpte kjemikalier fra et firma i Polen. Ingen fanget opp at Breivik kort tid etter kjøpte bombekjemikalier for 16.000 kroner.

Les også: - Storberget må granske vennskapet

– Kunne avverget terroren

Bergens Tidende har fått tak i en hemmeligstemplet rapport fra Global Shield, der det anføres at terroren kunne ha blitt unngått dersom politi og tollvesen hadde samarbeidet bedre.

Etter avisens avsløringer av at PST faktisk hadde lov til å registrere Breivik, er etterretningstjenesten bedt om å gi en utfyllende rapport så snart som mulig. Denne rapporten skal gi svar på hva PST visste om Breivik og hva som kunne ha vært gjort annerledes.

PST-sjefen Janne Kristiansen kom onsdag til Norge etter å ha avbrutt en kombinert ferie- og tjenestereise til utlandet. Det er ventet at rapporten fra PST vil komme med det første, men justisministeren holder det som lite sannsynlig at det blir noe møte mellom henne og Kristiansen torsdag.

– Jeg har en travel dag i Stortinget, så det ligger ikke an til det, sier Faremo, som gir offentligheten et håp om at PST-rapporten vil bli gjort tilgjengelig.

– Jeg er opptatt av å bidra til størst mulig opplysning rundt disse spørsmålene. Mitt utgangspunkt er åpenhet, sier hun.

Massiv kritikk

PST-sjef Janne Kristiansen har fått massiv kritikk fra det politiske miljøet for sin håndtering av terrorsaken. Hun har skal ha svart uriktig på sentrale spørsmål i flere intervjuer etter terrorangrepet og er beskyldt for å ha avgitt sprikende forklaringer.

– Janne Kristiansen har håndtert kommunikasjonen ekstremt dårlig, det tror jeg alle ser. Så er spørsmålet om det bare er dårlig mediehåndtering eller om man forsøker å tildekke noe. Hvis det er det siste, er det veldig alvorlig, sier Høyres justispolitiske talsmann André Oktay Dahl til NTB.

Han sitter i Stortingets særskilte 22. juli-komité og mener det ville være naturlig om Kristiansen møtte til høring om saken.

– Var det mangel på metoder, ressurser eller prioriteringer som var årsaken til at man gjorde det man gjorde? Hun har kommet med tre ulike forklaringer. Det holder ikke, sier Oktay Dahl.

Justiskomiteens leder Per Sandberg (Frp) har sagt at han mener justisministeren bør vurdere å ansette en ny PST-sjef, men Faremo vil selv ikke si hva hun mener om PST-sjefens håndtering av terroranslagene.

– Jeg har ikke behov for å komme med noen karakteristikker, sier hun.

Les også:

SV, Frp og Høyre ut mot PST og Janne Kristiansen

Ap sier nei til uavhengig PST-gransking

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden