- Hiv kan utryddes på 30 år

Trebarnsmoren Tabitha Kioko (40) har hatt hiv siden 2006. Her blir hun undersøkt av en doktor på en klinikk drevet av Leger Uten Grensern i slummen i Nairobi i Kenya. Foto: Ap Photo
Trebarnsmoren Tabitha Kioko (40) har hatt hiv siden 2006. Her blir hun undersøkt av en doktor på en klinikk drevet av Leger Uten Grensern i slummen i Nairobi i Kenya. Foto: Ap Photo
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finanskrisen gir drastiske kutt i behandlingstilbudet til hiv-pasienter. Norge bør spytte inn én milliard ekstra årlig, krever hiv-forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om hiv
  • Aids er en alvorlig sykdom som starter med viruset hiv.

  • Hiv kan smitte gjennom ubeskyttet samleie, blodoverføring, og fra mor til barn, under svangerskap, fødsel eller ved amming.

  • Personer som smittes av hiv-viruset, og som ikke får medisiner, vil etter hvert utvikle aids. Uten behandling er hiv en dødsdom i løpet av få år. Siden det første tilfellet av hiv ble oppdaget, har 30 millioner mennesker dødd av aids.
  • I dag er mer enn 34 millioner mennesker smittet av hiv, og de fleste av dem bor i Afrika sør for Sahara. Hardest rammet er aldersgruppen 15 - 25 år.
  • Hiv-behandling er viktig for at flere mennesker skal få et godt liv. Men medisiner forebygger også smitte. Sannsynligheten for at en hiv-positiv smitter en frisk person, reduseres med 96 prosent hvis den hiv-smittede får medisiner.

Kilde: Leger Uten Grenser

1. desember markeres den internasjonale aidsdagen. Da er det 30 år siden vi hørte ordet «aids» første gang.

Om nye 30 år kan aidsepidemien være utryddet en gang for alle, sier lege, hivforsker og Leger Uten Grenser-aktivist, Marius Trøseid. Slagordet for årets aidsdag er nettopp «Getting to zero». Men det forutsetter at nok hiv-smittede får behandling.

– I tillegg til å redde liv, reduserer hiv-medisiner risikoen for at den hiv-positive smitter andre med 96 prosent – altså nesten en eliminasjon, sier Trøseid til ABC Nyheter.

Han mener nullvisjonen er innen rekkevidde og viser til resultatene globalt så langt: Antall nysmittede er blitt redusert med nesten 21 prosent det siste tiåret.

Les også: Mangler medisin til AIDS-syke barn

Satsing nødvendig

– Hiv-epidemien kan dø ut dersom tilstrekkelig mange får behandling i lang nok tid. Det er et mulig mål hvis man satser hardt nok, sier Trøseid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener verden har to valg. Man kan fortsette slik vi gjør i dag, altså å gi behandling til noen få mens mange millioner ikke får det samme tilbudet.

– Alternativet er å satse skikkelig hardt og gi behandling til dem som trenger det, altså 15 millioner innen 2015. Da kan vi redusere nysmitten såpass mye at man i løpet av et par generasjoner klarer å utslette epidemien. Litt større investeringer må gjøres nå, men det vil lønne seg på sikt blant annet fordi helsevesenet blir mindre belastet, påpeker hiv-forskeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finanskrise gir kutt

I juni skrev Norge og mange andre land under på en erklæring om at 15 millioner hiv-smittede skal få behandling innen 2015. Men i kulissene hersker finansuroen i den vestlige delen av verden.

Kutt i pengestøtten fra internasjonale givere til Det globale fondet for bekjemping av aids, malaria og tuberkolose – gjør at kampen mot hiv nå står i fare. På grunn av pengemangel har fondet stoppet den neste utbetalingsrunden til fattige land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er katastrofalt for de ni millionene hiv-positive i fattige land som fortsatt står i kø for å få behandling. Man rammer de svakeste av de svake, sier Trøseid.

Land som Kenya, Lesotho og Sør-Afrika er allerede blitt fortalt at de ikke kan søke om støtte fordi det ikke finnes nok midler. Her får kun halvparten av de hiv-smittede behandling i dag.

Les også: LLH frykter hiv-epidemi i Norge

Krever ekstra milliard

Trøseid mener Norge nå bør gå foran som et godt eksempel og legge penger på bordet.

– Vi ønsker at Norge skal doble vårt bidrag fra én til to milliarder årlig, og på den måten legge press på andre land. Dette er tross alt bistandspolitikk som fungerer. Vanligvis belønnes gode resultater, men her skjer det motsatte.

Trøseid peker på at millioner av mennesker kan dø dersom politikerne ikke holder løftene sine.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom Norge fortsatt skal være et foregangsland i kampen mot hiv, forventer vi at Erik Solheim kommer på banen, slutter seg til strategien om behandling som forebygging og setter av en ekstra milliard i året til kampen mot hiv. Det er på tide å hive aids på historiens skraphaug, skrev Trøseid i en kronikk i Aftenposten onsdag .


Les flere nyheter her