ABC Nyheter publiserer den første meldingen fra Regjeringskvartalet:

Den første bombebeskjeden

Hør brannmesterens bønn om hjelp etter bombeangrepet i Oslo sentrum. ABC Nyheter publiserer her utdrag fra Brannvesenets interne lydlogg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REGJERINGSKVARTALET: Brannmester Bjørn Arnesen var den som først formidlet situasjonen ved bombekrateret i Regjeringskvartalet over nødsambandet.

I sin første beskjed levnet han ingen tvil hos de som hørte på: Dette var svært alvorlig.

Det kommer frem i opptak fra nødsentralen «110», samt brannvesenets lydlogger som ABC Nyheter har fått høre deler av.

Hør lydloggene her

Klokken 15.29 kommer Arnesens første melding om eksplosjonen og at det er nødvendig med bistand siden også Hovedbrannstasjonen er rammet.

Alle hovedstadens brannstasjoner rykker derfor ut umiddelbart med biler til Oslo sentrum.

Alvor og uhygge

I Regjeringskvartalet er det er uhyggelig stille når brannmester Bjørn Arnesen er på plass rundt seks minutter etter bombeeksplosjonen som tar livet av åtte mennesker.

Med seks presise setninger får brannmesteren frem både uhyggen og alvoret:

Jeg står i Grubbegata. Det ser ut til at bygget tilstøtende høybygget i Regjeringskvartalet, har eksplodert. Her ligger det flere skadede personer. Alle bygninger rundt her er mer eller mindre ødelagt. Vi prøver å få oversikt. Det er folk her fra politiet, men vi trenger ambulanser og flere politier opp i Grubbegata, sier Arnesen.

Klokken er da cirka 15.31.

Det høres ikke en lyd i bakgrunnen.

I den kaotiske situasjonen klarer han likevel med seks få setninger å formidle den ekstreme situasjonen til de i nødetatene som hørte på sambandet.

Stor pågang

Bombebilen ble parkert av Anders Behring Breivik utenfor Høyblokka klokken 15.16.30, viser videoopptakene fra denne dagen.

Bare få minutter etter smellet klokken 15.25.22 er brannmester Arnesen er på plass i Grubbegata som går mellom de hardest rammede bygningene i kvartalet.

Les også:

Hvorfor slår ingen alarm?

Ble sett av ti kameraer

Arnesen har da beveget seg til fots fra Hovedbrannstasjonen i Oslo som ligger drøye hundre meter unna eksplosjonsstedet. Brannstasjonen får også store skader, deriblant er fem av seks kjøreporter ødelagt slik at utrykningen herfra forsinkes.

Arnesen skriver at han er på plass klokken 15.29, men først får kontakt med sambandet klokken 15.31 «på grunn av stor trafikk».

– Det er vanskelig å bedømme tid i en slik situasjon, sier Ragnar Kvennodd som er avdelingssjef i Oslo brann- og redningsetat (OBRE) sin kommunikasjonsavdeling.

Han er også leder av 110-sentralenes brukerforum. Kvennodd sier at det har vært en forsinkelse, men tror ikke Arnesen ble blokkert i hele to minutter.

Hadde en derimot brukt en liten rød nødknapp som også finnes på det nye håndsettet i det nye Terra-nettverket, ville det gitt prioritet for samtalen. Men dette var ikke innarbeidet i rutinene til OBRE, noe Kvennodd nå ønsker å få på plass.

– Trykker en der får en et prioritert løp. Terminalene er så nye at det ennå ikke er innarbeidet, sier han om det nye nødnettet som ble innført i hovedstadsområdet i fjor.

Kvennodd beskriver situasjonen 22. juli som svært hektisk. Ikke bare kom det mer enn 200 henvendelser på telefon til 110.

– Av dette mistet vi ti samtaler, heldigvis hadde det ingen følgekonsekvenser, sier han.

Etter eksplosjonen ble det også utløst en rekke automatiske brannalarmer, og det første minuttet alene fikk sentralen inn hele 66 slike alarmer.

På tre sentraler for nødkommunikasjon i Oslo sentrum var det 700 aktive terminaler.

«En spesiell stemning»

Når brannmesteren gir sin uhyggelige beskrivelse av situasjonen, står han og ser på flere ofre som ligger på bakken og de utbombede departementsbygningene.

På den ene siden av Grubbegata hvor han står, ligger høyblokka som huser Justisdepartementet og Statsministerens kontor. På andre siden ligger Einar Gerhardsens plass som også omkranses av flere departementer.

OBRE har sendt en rapport til 22. julikommisjonen hvor også personlige beskrivelser har funnet plass. Flere ansatte trekker frem Arnesens første melding:

«Vi trodde først ikke det vi hørte, men alvoret i stemmen hans var ikke å ta feil av. Meldingen skapte en helt spesiell stemning i bilen, og det var tusen tanker som raste gjennom hodet på veien ned til sentrum», skriver brannmester Tron Henriksen ved Kastellet stasjon.

De var allerede i bilen etter nettopp å ha avsluttet et annet oppdrag.

Også på Bryn brannstasjon merker en seg umiddelbart alvoret etter Arnesens beksjed:

«Første mann på stedet er Bjørn Arnesen, jeg opplever han som at dette er veldig dramatisk da vi lytter på sambandet, jeg er forberedt på at det er en bombe», skriver røykdykkerlederen Atle Støve.

«Vi kommer ikke ut...»

I sin egenrapport skriver brannmesteren om den dramatiske situasjonen umiddelbart etter at bomba har gått av denne fredagen:

«Vi sitter ca. 10 stk. i dagligrommet på brannstasjonen. ... Et voldsomt drønn og glass, støv blir kastet inn i rommet. 3 av 6 vinduer blir knust. Etter at vi får summet oss, konstaterer vi at ingen er skadd, går vi ned i vognhallen.

På vei ned ser vi store skader på stasjonen. Knuste vinduer, ødelagte dører og lettvegger som har forflyttet seg. Nede i vognhallen oppdager vi at 5 av 6 porter har falt ned og at vi ikke kommer ut med brannbilene».

For å komme til unnsetning setter mannskapet i gang med å rydde bort og klippe ned de ødelagte portene.

Og allerede klokken 15.34 var tre av Hovedbrannstasjonens biler klare til innsats.

Klokken 15.28 fikk de beskjed om å møte på Youngstorget, skriver redningsleder Terje Hammersborg i sin rapport.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden