Belgia kan endelig få regjering

Onsdag ble flere partier i Belgia enige om en politisk plattform for en ny regjering ledet av Elio Di Rupo i det fransktalende sosialistpartiet. Dermed ser det ut som en lei verdensrekord endelig avsluttes. Foto: Reuters / Scanpix.
Onsdag ble flere partier i Belgia enige om en politisk plattform for en ny regjering ledet av Elio Di Rupo i det fransktalende sosialistpartiet. Dermed ser det ut som en lei verdensrekord endelig avsluttes. Foto: Reuters / Scanpix.

I 535 dager har Belgia vært uten regjering. Nå tyder alt på at en koalisjonsregjering tar makten i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En koalisjonsregjering ser ut til å ta over makten i Belgia for å ende regjeringskrisen som har vart i 19 måneder.

Onsdag ble flere partier i Belgia enige om en politisk plattform for en ny regjering ledet av Elio Di Rupo i det fransktalende sosialistpartiet.

Det er inngått en avtale på 185 sider som sosialister, kristeligdemokrater og de liberale skal gjennomgå torsdag. Den endelige godkjenningen skjer trolig over helgen.

Det melder AFP.

Belgiske politikere ble enige om et budsjett for 2012 lørdag. Budsjettet kom på plass etter nytt press fra kredittvurderingsbyrået Standard & Poor's, som nedjusterte Belgias kredittverdighet før helgen.

Fastlåst på grunn av motsetninger

Helt siden 2010 har den politiske situasjonen i landet vært fastlåst. Landet styres i dag av en provisorisk regjering.

Bakgrunnen for den fastlåste situasjonen er motsetningene mellom den fransktalende regionen Wallonia, og Flandern hvor de fleste innbyggerne snakker nederlandsk. Elio Di Rupo, som ligger an til å bli ny regjeringssjef, kommer fra Wallonia, skriver NTB.

Verdensrekord

Det er lenge siden Belgia tok den tvilsomme rekorden i å bli det landet som lengst har manglet en regjering. Den tidligere rekordholderen var Irak med 289 dager i 2009.

Les også: - Innfør sexstreik

I løpet av de 19 månedene som har gått siden Belgias regjering gikk av, har innbyggerne i landet stadig forsøkt utradisjonelle måter for å legge press på politikerne om å nå en kompromissløsning.

Sexstreik og skjeggvekst

I februar i år vitset en belgisk senator om at landet bør innføre «sexstreik» inntil stridende politikere fra det flamsktalende nord og det fransktalende sør kommer til enighet om å danne regjering.

Andre forslag har vært å la skjegget gro inntil ny regjering er på plass.

Belgiske studenter har også startet en «pommes frites-revolusjon» i protest mot politikerne og en oppsplitting av landet.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy