Muslimske land ber om ro i Syria

Søppel hoper seg opp i byen Homs i Syria, der striden mellom opprørere og sikkerhetsstyrker har pågått i flere måneder. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Søppel hoper seg opp i byen Homs i Syria, der striden mellom opprørere og sikkerhetsstyrker har pågått i flere måneder. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Presset øker på Syria. Muslimske land i Den islamske konferansen (OIC) ber syriske myndigheter om å stanse voldsbruken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Syria må «øyeblikkelig stanse bruken av unødvendig vold» mot landets innbyggere, heter det i en uttalelse som OIC sendte ut onsdag, etter et krisemøte om Syria i Jeddah i Saudi-Arabia.

OIC er den nest største mellomstatlige organisasjonen i verden etter FN, med 57 medlemsland.

OIC ber også Syrias president Bashar al-Assad og hans regime om å samarbeide med Den arabiske ligaen, som har truet med omfattende sanksjoner dersom ikke landet slipper inn observatører fra ligaen.

Tyrkia bryter

Oppfordringen fra OIC kom samme dag som Tyrkia kunngjorde at de vil bryte alle økonomiske bånd med Syria.

Les også: Vil at Oljefondet skal boikotte Syria

Tyrkia, som tidligere har vært en nær alliert av det syriske regimet, stanser også alle våpenleveranser til Syria og fryser en tidligere inngått samarbeidsavtale inntil en ny syrisk regjering er på plass, opplyser utenriksminister Ahmet Davutoglu.

– Inntil en legitim regjering som har dannet fred med sitt folk er på plass i Syria, er samarbeidsavtalen suspendert, sier Davutoglu, som mener Assad-regimet nå er «ved veis ende».

Også EU har varslet utvidede straffereaksjoner mot landet.

Fåfengt

Men verken trusler eller sanksjoner har greid å stanse blodbadet i Syria, der regimet med alle midler prøver å kvele den over åtte måneder lange oppstanden mot Assads styre.

Les også: - Syrias ledere bør reformere eller gå

Ifølge aktivister ble tolv sivile drept av syriske sikkerhetsstyrker i de urolige provinsene Idlib og Homs onsdag.

Samtidig ble sju soldater drept i et angrep i byen Daraa sør i landet. Ifølge FN har opprøret så langt kostet over 3.500 personer livet.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy