– Moland og French skal flyttes

Drapsdømte Joshua French og Tjostolv Moland tør ikke ta gledene på forskudd, men håper de er et skritt nærmere Norge etter at de fikk beskjed om at de skal overføres til Kinshasa torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet.no snakket torsdag ettermiddag med Joshua French på telefon fra fengselet i Kisangani. Da hadde to nordmennene nettopp fått beskjeden fra fengselsdirektøren om at de skal hentes torsdag morgen og flys til Kongos hovedstad Kinshasa.

– Vi ble bedt om å pakke og gjøre oss klare. Det er det jeg vet nå, sier French.

Han understreker at de to ikke tør glede seg for tidlig, men synes situasjonen virker lovende.

– Hvis dette stemmer, er det en veldig positiv utvikling i saken. Et skritt nærmere å komme hjem, sier han.

Avventer i spenning

French og Molands advokat, Morten Furuholmen, er informert om den nye utviklingen for de to norske fangene i Kongo, og han er spent på om overføringen faktisk kommer til å skje torsdag formiddag som varslet.

– Vi avventer dette i spenning, sier Furholmen til NTB.

Også han betegner en overføring til Kinshasa som et viktig og nødvendig skritt i riktig retning for å få utlevert nordmennene til Norge.

– Men det gjenstår fortsatt noen hindre, påpeker han.

Samtaler med UD

De to nordmennene er dømt for å ha drept sjåføren sin i Kongo våren 2009. De har hele tiden nektet for å ha begått drapet.

Les også: – Kongo-fengsel stormet av politi

Siden søndag har det pågått et fangeopprør og vært uroligheter i fengselet der de to befinner seg i Kisangani. Sist mandag oppfordret Utenriksdepartementet i Norge derfor nok en gang kongolesiske myndigheter om å overføre French og Moland til et annet fengsel.

– Den aktuelle situasjonen i fengselet i Kisangani aktualiserer behovet for at den lovede overføringen gjennomføres, sier pressevakt Hilde Steinfeld i Utenriksdepartementet onsdag kveld.

– De siste dagenes hendelser i og rundt fengselet viser at situasjonen er labil, og UD ønsker av den grunn ikke å utdype innholdet i de pågående samtalene med kongolesiske myndigheter, tilføyer hun.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy