Albanias kronprins er død

Albanias selvutnevnte tronarving Leka I Zogu (midten), her under en demonstrasjon i Tirana i 1997. Foto: Scanpix/AP.
Albanias selvutnevnte tronarving Leka I Zogu (midten), her under en demonstrasjon i Tirana i 1997. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Albanias tronpretendent, kronprins Leka Zogu, sønn av den selvutnevnte kong Zog I, døde onsdag i Tirana. Zogu ble 72 år gammel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han ble innlagt på sykehus forrige uke i svært dårlig forfatning med hjerte- og lungeproblemer. Kort tid etter falt han i koma, sier legen Mentor Petrela til AFP.

Albania erklærer offentlig sorg lørdag, da begravelsen skal finne sted. Begravelsen vil ha alle «kongelige hedersbevisninger», sier statsminister Sali Berisha ved et regjeringsmøte onsdag.

Kong Zog

Leka var bare få dager gammel da hans far, kong Zog I, ble tvunget til å forlate landet etter at Italia invaderte Albania i 1939.

Han vendte for første gang tilbake i 1993 etter kommunismens fall, men myndighetene lot ham ikke bli i landet. Han fikk likevel lov til å returnere med sin familie i 2002, etter 63 år i eksil.

Les også: - En storfisk

Leka ble født 5. april 1939 og var albansk tronpretendent etter at faren døde i eksil i Frankrike i 1961.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ble kronet kong Leka I av det albanske eksilsamfunnet ved hotell Bristol i Paris 15. april 1961, men har aldri vært offisiell konge i Albania.

Viftet med håndgranat

Zogu besøkte Albania for andre gang i juni 1997 da myndighetene gjennomførte en folkeavstemming om den fremtidige styreformen i landet. Etter avstemmingen, der monarkiet ikke offisielt fikk flertall, oppfordret Leka til en demonstrasjon for å presse valgkomiteen som ble anklaget for å ha forfalsket resultatene.

Les også: Albanias statsminister advarer mot folkeopprør

Han møtte ved demonstrasjonen i militæruniform og viftet med et par pistoler og to håndgranater. Demonstrasjonen ble voldelig og to mennesker mistet livet. Leka forlot landet på nytt og kunne først vende tilbake i 2002 etter en avtale med nasjonalforsamlingen.

Lekas sønn, som også heter Leka, jobber i dag som rådgiver ved det albanske utenriksdepartementet.

Balkan har flere kongelige i eksil eller uten reell makt. I tillegg til det albanske kongehuset har også Bulgaria, Romania og Hellas sine kongelige. Det har også Serbia og Montenegro.

Les flere nyheter