- Breivik kan bli frisk

Diagnosen de sakkyndige har gitt Anders Behring Breivik er den mest alvorlige innen psykiatrien. Men det er mulig å bli frisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om paranoid schizofreni
* Psykisk lidelse som gjerne opptrer i 40-årsalderen

* Gir seg utslag i vrangforestillinger som storhets- og forfølgelsesforestillinger eller barokke forestillinger om kroppens tilstand og sykdommer, regelmessig ledsaget av hallusinasjoner.

* Sykdomsutviklingen går ofte sent, slik at det kan gå både 10 og 20 år uten at det skjer noen personlighetsoppløsning eller synlig tegn på sløvhet.

* Paranoid schizofreni ansees som regel som relativt godartet.

* Behandlingsmulighetene er bedret etter innføring av antipsykotiske medikamenter (nevroleptika) og aktive miljøterapeutiske metoder i psykiatriske sykehus og klinikker.

Kilder: Store norske leksikon og NTB

Anders Behring Breivik lider av paranoid schizofreni, ifølge de to rettspsykiaterne som har hatt samtaler med han.

Massemorderen er dermed erklært utilregnelig og skal ha behandling på sykehus, ikke i fengsel – dersom Rettmedisinsk kommisjon (RMK) mener rapporten er faglig holdbar.

- Hva innebærer denne diagnosen?

- Det innebærer en massiv psykose som arter seg gjennom grandiose vrangforestillinger, som betyr at man har et oppblåst selvbilde uten rot i virkeligheten. Eksempelvis ser Breivik seg som den mest perfekte ridder for sin orden, sier rettspsykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi, Pål Grøndahl, til ABC Nyheter.

Les også: - Breivik var ikke tilregnelig 22. juli

Symptomene kommer gradvis

Før regnet man med at sykdommen dukket opp tidlig i ungdomsårene, men forskning har vist at lidelsen også kan debutere ganske seint i livet, også i 30-årene. Ofte dukker symptomene gradvis opp, slik at de er vanskelige å legge merke til.

Den vanlige behandlingen består av medikamentell behandling, samt omfattende samtalebehandling i tillegg til miljøterapi.

- Det er behov for terapi over lang tid, hvor man lirker i vrangforestillingene, sier Grøndahl.

Sykdommen kan utvikle seg i forskjellige retninger. Noen forblir syke i lang, lang tid – mens andre må ha medisiner og er avhengig av mye støtte og hjelp for å kunne fungere på et lavt nivå.

- En tredje gruppe kan fungere tilnærmet normalt etter en tids behandling gitt at de følger et godt behandlingsregime. Det finnes eksempler på personer som har vært syke ganske lenge, men blitt friske og tatt utdanning, sier Grøndahl.

Les også: Anders Behring Breiviks egne ord om massakren på Utøya

Også psykologiprofessor og forsker ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse, Svenn Torgersen, bekrefter at det er mulig å bli helt frisk. Men det skjer sjelden.

- I sin egen verden

- Hvordan påvirker det helsen til en person med denne diagnosen å sitte isolert i fengsel?

- Hvis han faktisk har paranoid schizofreni kan det være lettere for han å være der enn for oss andre. En med en så alvorlig diagnose lever så mye i sin egen verden, at han kanskje ikke vil reagere så mye på å være innelåst. Men det er vanskelig å si, sier Torgersen.

Grøndahl peker på at Breivik i lang tid har holdt seg for seg selv.

- Han har vært så mye for seg selv de siste årene og foretatt eneaktiviteter, så den isolasjonen trenger ikke være så ødeleggende for ham. Dessuten har han hatt kontakt med fagpersoner, advokater og helsepersonell, påpeker Grøndahl.

Les også: Her leveres rapporten

- Vet det trolig ikke selv

Paranoid schizofreni er den mest alvorlige sinnslidelsen innen psykiatrien. Lidelsen skiller seg fra paranoid psykose.

- Tror man for eksempel at noen skal forgifte deg eller ta livet av deg på en annen, er man kanskje paranoid psykotisk. I tilfellene med paranoid schizofreni må det være noe bisart over det. Da blir man styrt av makter, for eksempel stemmer i hodet som gir deg beskjed om å gjøre ting, sier Torgersen.

Rettspsykiater og forsker ved Akershus universitetssykehus, Henning Værøy, tror neppe Breivik selv vet at han er syk.

- Ut fra det jeg har hatt tilgang til, så ville det forundre meg om han er klar over det, sier han til VG Nett.

Overrasket over konklusjonen

I likhet med mange av sine kolleger er Værøy overrasket over konklusjonen i de sakkyndiges rapport.

- Jeg må ærlig si at jeg ble overrasket. Jeg har kun hatt tilgang til det som media har servert og har kunnet ane at det var en vrangforestilling. Men jeg hadde aldri trodd at det var så alvorlig som det som kreves for å bli utilregnelig ifølge straffeloven, sier han.

Les også: Eksperter overrasket over Breivik-rapport

Mange pårørende har reagert negativt på at Breivik stemples som utilregnelig og frykter nå at de kan komme til å møte ham på gata om noen år.

- Teoretisk sett er det mulig, men jeg ser det ikke som veldig sannsynlig, sier Værøy.

Les også: - En kjempebelastning for pårørende hvert tredje år

Les flere nyheter her

Personvernpolicy