Kjører lastebil for luselønn

MIL ETTER MIL: De bulgarske sjåførene forteller at de jobber 12-14 timer hver dag. Illustrasjonsfoto: Colorbox.
MIL ETTER MIL: De bulgarske sjåførene forteller at de jobber 12-14 timer hver dag. Illustrasjonsfoto: Colorbox.

Bulgarske sjåfører sitter bak rattet når Volvos lastebiler ruller ut fra fabrikken og til kundene. Lønna er tusen kroner i måneden og 35 euro dagen i matpenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjåførene er ansatt i delvis norskeide Olsen & Terra Transport Skandinavia AS. Det er et bemanningsforetak som transporterer biler for Volvo, skriver Frifagbevegelse.no.

Nettstedet siterer svenske LO-Tidningen, som har snakket med sjåførene.

– Ingen ønsker å leve et slikt liv. Vi har familier. Derfor er vi nødt til å reise bort for å jobbe, sier sjåførene til LO-Tidningen.

Styrer unna veikroer

Bulgarerne fristes av matpenger på 35 euro dagen, som kommer i tillegg til lønnen. Beløpet utgjør litt over 8000 norske kroner i måneden, og er mer enn de tjener i hjemlandet, skriver Frifagbevegelse.no.

Les også: Stuepiker jobbet døgnet rundt for luselønn

For å få penger til overs velger sjåførene å styre unna veikroer og restauranter.

– Vi leter etter de billigste matbutikkene. Om kvelden forbereder vi maten til neste dag. Vi stopper langs veien og spiser. Det blir for det meste kald mat, forteller bulgarerne.

– Jobber 12-14 timer hver dag

Til LO-Tidningen forteller sjåførene at de jobber 12-14 timer hver dag, og har opptil 30 arbeidsdager i måneden. Med halvannen til tre måneders mellomrom får arbeiderne reise hjem i en til to uker. Det skjer på arbeidsgivers regning, skriver Frifagbevegelse.no.

Les også: Bygger luksusleiligheter for 40 kroner timen

LO-Tidningen har forgjeves forsøkt å få en kommentar fra Ingo Bork, som er plassjef i Olsen & Terra Transport Skandinavia AS i Gøteborg.

Les flere nyheter

Personvernpolicy