- En kjempebelastning for etterlatte hvert tredje år

Lederen av Støttegruppen for 22. juli, Trond Henry Blattmann, tar til etterretning at den siktede erklæres utilregnelig, men mener det vil påføre ofre, etterlatte og overlevende et mareritt hver gang hans psykiske tilstand skal vurderes av en domstol. - En kjempebelastning hvert tredje år, sier han. Foto: Scanpix
Lederen av Støttegruppen for 22. juli, Trond Henry Blattmann, tar til etterretning at den siktede erklæres utilregnelig, men mener det vil påføre ofre, etterlatte og overlevende et mareritt hver gang hans psykiske tilstand skal vurderes av en domstol. - En kjempebelastning hvert tredje år, sier han. Foto: Scanpix

Lederen av Støttegruppa for 22. juli håper Anders Behring Breivik vil tilbringe resten av sitt liv i en institusjon. – Men for oss vil det bli en kjempebelastning hvert tredje år, når han skal bedømmes, sier Trond Henry Blattmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rettspsykiatrisk sakkyndige konkluderer med at Anders Behring Breivik var psykisk syk og dermed heller ikke strafferettslig tilregnelig for de 77 drapene han begikk 22. juli.

Lederen av Støttegruppa for 22. juli, Trond Henry Blattmann, tar dette til etterretning.

Jeg tror ikke jeg vil komme til å se ham noe som helst sted før jeg forlater denne jorda, sier Blattmann til ABC Nyheter.

Men han er samtidig bekymret over den ekstra belastningen som en tvungen psykisk behandling kommer til å påføre etterlatte, ofre og overlevende etter massedrapene. En dom om dette vil føre til at gjerningsmannen hvert tredje år skal fremstilles for en domstol for vurdering om eventuell videre tvungen behandling i institusjon.

Les også: Lider av paranoid schizofreni

– Vi må forberede oss på et mediesirkus hvert tredje år, og dermed en stadig påminnelse om våre tap. Dette vil bli en kjempebelastning for oss, så slik sett hadde jeg håpet at han ble sett på som tilregnelig, sier han.

– Bizarre forestillinger

Etter å ha overhørt pressekonferansen tirsdag er Blattmann ikke skuffet over at Behring Breivik bedømmes som utilregnelig. Statsadvokat Sven Holden refererte blant annet til enkelte sider av begrunnelsen for dette.

Se også: Dette innebærer Breiviks diagnose

Statsadvokaten nevnte de «bisarre vrangforestillinger» som den siktede skal ha lidd av, og nevnte blant annet at han skal ha ment seg «utvalgt til å berge sitt folk» og at «henrettelsene ble utført av kjærlighet til sitt folk».

I tillegg skal den siktede ha referert til seg selv som «den mest perfekte ridder etter andre verdenskrig» og antydet at han skulle bli «fremtidig regent i Norge og Europa».

– Han lider åpenbart av grandiose vrangforestillinger, sier Blattmann.

Les også: Anders Behring Breiviks egne ord om massakren på Utøya

I forrige uke fortalte ABC Nyheter om hvordan Anders Behring Breivik selv har forklart seg i avhør og under en rekonstruksjon på Utøya. Til politiet har han blant annet sagt at det var opp til ham «å redde Norge».

Ber om varsomhet

Han ønsker ikke å kommentere det den andre statsadvokaten, Inga Bejer Engh, åpnet for; nemlig at Behring Breivik kunne slippe ut om tre års tid hvis behandlingen kurerte ham og at han heller ikke oppfattes som en fare for samfunnet.

– Det vil jeg ikke forskuttere, sier lederen for støttegruppa.

Han ber samtidig om at media viser tilbakeholdenhet i fremtidig dekning av saken.

– Støttegruppa oppfordrer til varsomhet fra medias side. Det er mange som sliter etter handlingene 22. juli, sier han.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy