TINE får smør-kritikk av Brekk

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) er ikke fornøyd med hvordan TINE har håndtert smørmangelen. Foto: Scanpix.
Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) er ikke fornøyd med hvordan TINE har håndtert smørmangelen. Foto: Scanpix.

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk (Sp) er ikke fornøyd med hvordan TINE har håndtert smørmangelen. Han mener TINE burde bedt om lavere tollsatser og økt import tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Norske forbrukere skal få den maten de etterspør, og TINE har som markedsregulator ansvar for å følge med på etterspørselen i markedet og på den måten sørge for markedsdekning. Det har de ikke gjort, og det er ikke bra, sier Brekk til NRK.

Venter vedtak tirsdag

TINE ba mandag Statens landbruksforvaltning (SLF) om å senke smørtollen fram til nyttår. Lavere melkeproduksjon og lavkarbotrenden har sammen ført til at TINE ikke har klart å levere nok smør. Dermed er import nødvendig for å gi forbrukerne nok til julebaksten.

– Vi vil selvsagt vurdere dette, og det er mye som tyder på at vi vil følge anmodningen fra TINE. Vi fatter sannsynligvis et vedtak tirsdag, sier direktør Jørn Rolfsen i Statens landbruksforvaltning til NTB.

SLF skal da vurdere behovet for en tollreduksjon, hvor stor en slik reduksjon eventuelt skal være og hvor lenge tollen i så fall skal reduseres.

Tollsatsen på smør er i dag 25,19 kroner per kilo.

Mindre melk

Hittil i år er det produsert 25 millioner liter melk mindre enn til samme tid i fjor. Samtidig har etterspørselen økt. TINE har så langt levert omtrent 1.000 tonn mer smør enn på samme tid i fjor.

– TINE har gjort flere tiltak for å øke egen smørproduksjon, ved blant annet å importere 150 tonn smør til industriproduksjon og redusert osteproduksjonen til fordel for mer smørproduksjon, sier konserndirektør Elisabeth Morthen, som mener dette likevel ikke er tilstrekkelig.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy