- Livet begynte med gigantorganisme

For tre milliarder år siden var alt liv samlet i en megaorganisme i verdenshavene, mener forskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
For tre milliarder år siden var alt liv samlet i en megaorganisme i verdenshavene, mener forskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

For tre milliarder år siden levde det en kjempeorganisme som kalles LUCA. Den var helt enorm, og fylte havene på planeten før den delte seg i tre og ga opphav til alt liv som finnes på jorden i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne underlige teorien er i ferd med å vokse frem i forsøkene på å finne frem til det siste felles opphavet for alt liv, melder New Scientist.


LUCA var ikke den første livsformen på jorda, men livsformen som ga opphav til alle de andre, mener forskerne.

De ferskeste forsøksresultatene tyder på at LUCA var et resultat av det tidlige livets kamp for å overleve. Denne gjorde havet til en global genetisk byttebutikk i flere hundre millioner år.

Les også: Lager liv av metall

Cellene som strevde med å overleve på egenhånd byttet nyttige deler med hverandre uten konkurranse, og skapte dermed en global megaorganisme, mener forskerne.

For omkring 2,9 milliarder år siden antar de at LUCA delte seg i tre deler: encellede bakterier og urbakterier, og de mer avanserte eukaryoteorganismene som ga opphav til dyr og planter.

Det er vanskelig å vite hva som skjedde før delingen. Det finnes knapt noen fossile rester fra denne perioden, og gener som stammer herfra er trolig mutert så mye at de vil være ugjenkjennelige.

Les også: - Derfor har vi sex

Noe av det mest oppsiktsvekkende ved LUCA-teorien er ideen om at cellene samarbeidet ved å utveksle informasjon, istedenfor å konkurrere, slik tilfellet er mellom de fleste livsformer i dag.

Les flere nyheter

Personvernpolicy