PST-sjef vil ikke kommentere tvetydige uttalelser

PST-sjef Janne Kristiansen vil ikke kommentere sprikende uttalelser om hva sikkerhetstjenesten kunne ha gjort med opplysninger om at Anders Behring Breivik kjøpte kjemikalier i Polen.

PST-sjef Janne Kristiansen har fått mye kritikk for måten hun taklet terroraksjonene på. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)
PST-sjef Janne Kristiansen har fått mye kritikk for måten hun taklet terroraksjonene på. Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kristiansen er på en lengre utenlandsreise og vil ikke kommentere disse forholdene nå. Hun viser til de interne evalueringene som Politiets sikkerhetstjeneste holder på med, sier informasjonsrådgiver Siv Alsén til NTB.

Alsén opplyser at henvendelsen fra NTB om en oppklaring av tvetydigheter rundt PSTs handlemåte er blitt tatt opp med Kristiansen over telefon, men at hun ikke vil gi noen uttalelser. Kristiansen vil imidlertid møte til høring på Stortinget, hvis hun blir innkalt dit.

Janne Kristiansen og PSTs informasjonssjef Martin Berntsen har gitt ulike forklaringer om hvorvidt PST hadde myndighet til å reagere overfor Breivik ut fra de sparsomme opplysningene som forelå i mars i år.

Les også: Det var kontakt mellom PST og Gjenopptakelseskommisjonen

Politisk trykk

Blant de politiske partiene på Stortinget er det et omforent ønske at PST-sjefen må redegjøre for hvordan sikkerhetstjenesten håndterte denne saken. Det er ventet at den særskilte 22. juli-komiteen onsdag vil legge et løp med høringer, der PST-sjefens versjon blir sentral.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Informasjonsrådgiver Alsén sier at det er løpende kontakt mellom PST og den regjeringsnedsatte 22. juli-kommisjonen. Her har det vært flere møter og flere involverte enn bare PST-sjefen selv.

Presentasjonen av PSTs egen evaluering er satt til midten av februar, men dette kan bli framskyndet.

Les også: Ap sier nei til uavhengig PST-gransking

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets særskilte komité på 17 medlemmer er oppnevnt for å behandle redegjørelsene som justisministeren og forsvarsministeren ga 10. november.

KrF-leder Knut Arild Hareide er komiteens formann. Han understreker at det ikke er snakk om å finne syndebukker, men avdekke mangler og tette hull i beredskapen. Dette er grep som kan tas på kort sikt, før den omfattende rapporten fra 22. juli-kommisjonen legges fram til sommeren.

Komiteen rekker ikke å gjennomføre høringer før jul, men vil trolig legge en tidsplan for januar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Netthandel

På tvers av det politiske spekteret hersker det en oppfatning om at PST-sjef Kristiansen selv har medvirket til uklarhetene omkring håndteringen av Breivik-opplysningene.

Tre dager etter terrorhandlingene i Oslo og på Utøya uttalte Kristiansen at det ikke var noen grunn til at PST skulle ha fattet mistanke til Breivik. Hans navn dukket opp på en liste som Toll- og avgiftsdirektoratet i mars hadde fått gjennom det internasjonale tollsamarbeidet Global Shield.

Listen viste at Breivik på nett handlet for små beløp hos et polsk firma som solgte lovlige kjemikalier.

Les også: Storberget vil ikke kritisere PST

Senere har hun uttalt at PST ikke hadde mandat til å gå videre med Breivik på det spede grunnlaget som forelå. Informasjonssjef Berntsen har komplisert bildet ved å hevde at PST hadde anledning til å behandle selv tilsynelatende perifere opplysninger i fire måneder.

Spørsmålet Stortinget vil ha svar på, er om PST hadde myndighet til å forfølge Breivik-sporet, men at det av ulike grunner ikke ble funnet sterkt nok og dermed heller ikke prioritert. Høyres leder Erna Solberg mener Kristiansen må gi en bedre forklaring enn til nå på hvorfor PST valgte denne framgangsmåten.


Les flere nyheter her