Sokndal:

Letingen fortsetter etter savnede i Eigersund

Redningshelikopter søkte i går etter Mats Bjarg (25) fra Oslo og Daniel Henriksbø (27) fra Kvinesdal, som havnet i vannet ved Stapnes utenfor Egersund søndag ettermiddag. Foto: Gunnar Kvassheim (Dalane Tidende/Scanpix) / Arbeidsgiver (innfelt)
Redningshelikopter søkte i går etter Mats Bjarg (25) fra Oslo og Daniel Henriksbø (27) fra Kvinesdal, som havnet i vannet ved Stapnes utenfor Egersund søndag ettermiddag. Foto: Gunnar Kvassheim (Dalane Tidende/Scanpix) / Arbeidsgiver (innfelt)

Letemannskaper søkte mandag forgjeves etter de to filmfolkene som ble feid på havet i Eigersund. Også pårørende var med og lette.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om filmprosjektet «Skumringslandet»:

* Norsk spillefilmprosjekt. En fantasyfilm hvor handlingen er lagt til 1349 da svartedauden og troll herjet landet.

* Manus: Paul Magnus Lundø og Ronnie M.A.G. Larsen.

* Regi: Paul Magnus Lundø

* Produsent: Daniel Henriksbø

* Produksjonsselskap: Vidvinkel film, med støtte av Sokndal kommune og Filmkraft Rogaland AS.

* Vidvinkel Film har siden sommeren 2008 produsert en rekke kortfilmer, deriblant «Amor», som vant prisen for beste kortfilm under Gent internasjonale filmfestival i 2009. «Skumringslandet» skal etter planen bli deres andre spillefilm, etter «Inn i mørket» som kommer på norske kinoer i høst.

* Skuespillere: Leif Nygaard, Ewen Bremner, Kim Bodnia, Sverre Anker Ousdal, Jørgen Langhelle, Elisabeth Sand, Kristina Hennestad og Andreas Wilson.

* Filmen spilles inn i Rogaland.

(Kilde: skumringslandet.com, Vidvinkel Film)

Ved 9-tiden mandag ankom politifolk og frivillige fra Røde Kors for å starte letingen utenfor Stapnes helt sør i Eigersund kommune, mellom Egersund og Hauge i Dalane i Sokndal.

Rundt 40 personer deltok i letingen, blant dem folk fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og mannskaper fra det lokale brannvesenet.

Dessuten var fem hundeekvipasjer med, og lokale fiskere har stilt sine båter til rådighet. Søket foregikk i strandsonen sørover mot Mong, men foreløpig uten funn.

Behov for å hjelpe

– Tre pårørende fra Oslo er også med og leter. De hadde behov for å delta i aksjonen, sier politiets innsatsleder på stedet, Leif Seglem, til Dalane Tidende.

Letemannskapene søker i nærheten av der de to ble sist sett ved 14-tida søndag. Det rapporteres om svært glatte forhold på svabergene ned mot sjøen etter alle bølgene som har slått innover.

Søket foregår foreløpig uten helikopter fordi ett av redningshelikoptrene er på service, men det er sendt en forespørsel til Oslo om å rekvirere et politihelikopter, ifølge Seglem.

Redningsskøyte og kystvaktfartøy bidro i søket. Redningsskøyta har vært sør ved fjellet Hådyret, halvveis mot Sogndalsstrand.

Friga navn

Politiet i Rogaland offentliggjorde mandag formiddag navnene på de to savnede mennene som ble feid på sjøen sør for Egersund søndag.

De to savnede filmfolkene er Daniel Henriksbø (27) fra Kvinesdal, og Mats Bjarg (25) fra Oslo.

– Flere av Mats' venner er på vei til Egersund for å være med i letingen. Noen er der allerede tror jeg, sier Lars Berteig Andersen til ABC Nyheter.

Andersen er daglig leder i selskapet der Mats Bjarg jobbet.

– Jeg er på vei fra Barcelona nå og reiser rett til Egersund for å være med på letingen, sier Andersen videre.

– Flere andre fra selskapet er i Barcelona også, men de kommer seg ikke hjem for bli med på letingen før i morgen, sier Andersen.

I sluttfasen

Daniel Henriksbø og Mats Bjarg jobbet begge i filmteamet bak spillefilmproduksjonen «Skumringslandet», som var inne i sluttfasen da ulykken rammet filmteamet i går.

En tredje mann ble også tatt av bølgen, men klarte å kare seg fast og kontaktet politi og redningsmannskaper.

Savnede Daniel Henriksbø har selv jobbet som produsent på filmen, med profilerte skuespillere som Kim Bodnia, Sverre Anker Ousdal og Jørgen Langhelle har noen av rollene.

Preger Sokndal

Store deler av filminnspillingen har foregått i Sokndal kommune, der også regissør Paul Magnus Lundø kommer fra.

– Filmen er et Sokndals-prosjekt, så ulykken preger hele stedet, sier kommunens ordfører Trond Arne Pedersen til NTB.

Mange av de medvirkende, som kommer fra både inn- og utland, har reist hjem igjen fordi innspillingen nærmet seg slutten. Men store deler av crewet er igjen, og de fleste bor samlet på Doktorgården i Hauge i Dalane.

SAVNET: Mats Bjarg (t.v.) og Daniel Henriksbø (t.h.) har vært savnet siden de ble tatt av havet i uvær ved Egersund søndag. Foto: ArbeidsgiverSAVNET: Mats Bjarg (t.v.) og Daniel Henriksbø (t.h.) har vært savnet siden de ble tatt av havet i uvær ved Egersund søndag. Foto: Arbeidsgiver

– Det meste av filmarbeidet var jo ferdig, de skulle bare sikre noen naturbilder helt til slutt. Fortsatt er de som jobber med kostymer, statister og kamerafolk her, og alle bor samlet, sier Pedersen, som møtte folkene søndag.

Filmen er i fantasysjangeren, og handlingen er lagt til 1349 da svartedauden og troll herjet landet.

Selskapet bak filmen heter Vidvinkel Film og har baser i Kvinesdal og Oslo.

Les også: To savnet i sjøen utenfor Egersund

Vinden løyer

I det kommunale bygget er nå også Sokndals kriseteam for å tilby hjelp. Alle følger med på søket og håper de to skal bli funnet.

Værforholdene søndag kveld gjorde det svært vanskelig å lete etter de to savnede. Søket ble derfor foretatt med to helikoptre og redningsskøyta Peter Henry von Koss fram til været gjorde det uforsvarlig å fortsette letingen.

Mandag har vinden løyet noe, men bølgene går fortsatt høyt.

– Det fins ingen skjær utenfor, det er Nordsjøen rett ut, så det tar en stund før sjøen legger seg, sier Pedersen.

Les også:

Mann døde etter forlis utenfor Stord

Bergensbanen sperret av ras

Uværsskader for 50 millioner


Les flere nyheter her

Personvernpolicy