Oxfam:– Ekstremværet er et dystert forvarsel

Gårdsbygninger ligger omgitt av flomvann utenfor Bangkok. Flommen i Thailand har fått prisen på ris til å stige kraftig. Foto: Adrees Latif (Reuters)
Gårdsbygninger ligger omgitt av flomvann utenfor Bangkok. Flommen i Thailand har fått prisen på ris til å stige kraftig. Foto: Adrees Latif (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stigende matpriser som følge av uvær og tørke kan være et dystert forvarsel om hva som skjer når klimaendringene virkelig setter inn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om klimaforhandlingene i Durban:

* Den 17. ministerkonferansen i FNs klimakonvensjon, COP17, holdes i den sørafrikanske byen Durban fra 28. november til 9. desember. Utsendinger fra nesten 200 land deltar.

* Klimatoppmøtene i København i 2009 og Cancún i fjor greide ikke å bli enige om en ny juridisk bindende avtale om utslippskutt. I stedet nøyde landene seg med erklæringer om at den globale oppvarmingen ikke må overstige 2 grader sammenlignet med førindustrielt nivå.

* Hvis ikke klimaforhandlingene snart gir resultater, og Kyoto-avtalen ikke forlenges etter 2012, vil det ikke være noen forpliktende global avtale som regulerer utslippene av klimagasser.

* Klimaforhandlingene omfatter en rekke beslektede temaer i tillegg til arbeidet fram mot en ny internasjonal avtale. På møtet i Durban ventes det framskritt i diskusjonene om et «grønt fond» som skal sikre finansiering av klimatiltak i fattige land.

Det skriver hjelpeorganisasjonen Oxfam i en ny rapport, samtidig som nærmere 200 land samles til nye klimaforhandlinger i Sør-Afrika.

Flere titalls millioner mennesker er drevet ut i fattigdom i løpet av de siste par årene som et resultat av høye priser på hvete, mais og andre matvarer. Prisøkningene har sammenheng med ekstreme værforhold mange steder i verden.

– Dette vil bare bli verre etter hvert som klimaendringene skjer raskere, og landbruket merker presset, sier Kelly Dent fra Oxfam.

Hun peker på at ekstremvær ofte rammer fattigfolk på flere forskjellige måter. De kan bli nødt til å takle høyere matpriser samtidig som været har tatt knekken på husdyr eller ødelagt bygninger.

Les også: Rekordhøy konsentrasjon av klimagasser

Sult i Somalia

I fjor fikk ble de viktige jordbrukslandene Russland og Ukraina rammet av hetebølge, tørke og skogbranner. Dermed steg hveteprisen på verdensmarkedet med mellom 60 og 80 prosent over en periode på flere måneder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også tørken på Afrikas Horn i år har naturlig nok påvirket matproduksjonen. Prisen på sorghum, en kornsort som vanligvis klarer seg med lite vann, lå 393 prosent over normalen i Somalia i sommer.

Landet er rammet både av tørke, krig og fravær av en fungerende regjering, og flere titusen mennesker har dødd av sult det siste halvåret.

Les også: - Det blir sikkert mer ekstremvær

Flom i Thailand

Til forskjell fra Øst-Afrika er det uvær og flom som har vært problemet i Thailand og Vietnam i det siste. Resultatet er at de lokale risprisene har gått i været.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdensbanken anslo tidligere i år at 44 millioner mennesker i utviklingsland er blitt drevet ut i fattigdom på grunn av økende priser på mat. Indeksen som viser prisnivået globalt nådde en topp i februar, men ligger fortsatt i dag 19 prosent høyere enn i fjor høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig som dyr mat rammer fattige mennesker direkte, kan utvikling også få betydelige politiske konsekvenser. Mange eksperter mener høye matpriser har vært én av årsakene til opprørene i mange arabiske land i år.

Les også: Danmark får tøffere klimapolitikk enn Norge

– Må kutte utslipp

FNs klimapanel kom nylig med en ny rapport som konkluderte med at menneskeskapte klimaendringer allerede har ført til mer ekstremvær.

Hvis ikke forskerne bommer med sine prognoser, så blir situasjonen verre i årene som kommer. Oxfam ber landene som er samlet i den sørafrikanske byen Durban om å avslutte stillingskrigen som lammer forhandlingene og bli enige om tiltak som får ned utslippene av klimagasser.

– Den giftige blandingen av høyere priser og lavere kjøpekraft har ført mange mennesker ut i en krise i år. Hvis vi ikke handler i Durban, så kan dette mønsteret bli enda verre, sier Kelly Dent.

Les flere nyheter her