Sølv til Tromsø, bronse til RBK

Rosenborg knep den siste medaljen i årets Eliteserie etter 3-2 hjemme mot Viking. Mikael Lustig, Mushaga Bakenga, John Chibuike jubler her for 1-1 i kampen.( Foto: Ned Alley / Scanpix)

Tromsø trygget eliteseriesølvet med 6-1 over Start, mens Rosenborg slo Viking 3-2 og tok bronse ettersom både Brann og Odd tapte.

Per-Mathias Høgmos utvalgte trengte bare ett poeng for å sikre sølvet i årets eliteserie, men Tromsø tok likevel ingen sjanser i Kristiansand. Gjestene ville ha medaljen i boks så fort som mulig og fikk kampen i sitt spor tidlig.

– Dette er en fantastisk avslutning på en strålende sesong. All honnør til spillere, støtteapparat og klubben, som har stått for en formidabel utvikling de siste årene. Å ta sølv er en stor prestasjon. Dette er annen gang i historien vi klarer noe lignende, men det er ikke tilfeldig når man ser hvilke spillere vi har på banen, sa en strålende fornøyd Høgmo til TV 2.

Etter bare fire minutter sto Vålerenga-innleide Abdellaoue klar foran mål og kunne enkelt prikke inn 1-0 fra én meter på et innlegg fra Ruben Yttergård Jenssen.

Start hadde store problemer med å skape sjanser på et godt organisert TIL-forsvar, men vertene kom mer med fram mot pause. Åtte minutter før pause kom Ole Martin Årst til kampens første Start-mulighet da han stanget ballen så vidt utenfor mål. Spissveteranen spilte søndag sin siste kamp for Start før han blir Tromsø-spiller for tredje gang i karrieren neste sesong.

Målfest

Der første omgang ikke var spesielt velspilt, skulle det etter pause bli målrikt på Starts bekostning. Hele fem mål vartet bortelaget opp med, der scoringene gjerne kom med kort tids mellomrom. Mos doblet ledelsen i det 50. minutt etter et perfekt slått frispark av Yttergård Jenssen, som hadde en praktkamp. 23-åringen var igjen servitør på Thomas Drages 3-0-scoring kvarteret senere.

Espen Hoff ordnet et reduseringsmål, men Start fortsatte å lekke bakover i sluttminuttene. I det 78. minutt kom Mos alene med keeper Kenneth Høie og gjorde ingen feil da han satte inn sitt tredje mål for kvelden.

Målkonge

Oslo-gutten ble med det eliteseriens toppscorer i år med 17 fulltreffere, ett flere enn Årst og Rade Prica (RBK). Magnus Andersen la på Tromsøs femte mål minuttet etterpå, mens Drage avsluttet et imponerende 6-1-resultat like før slutt.

TIL-veteran Sigurd Rushfeldt spilte søndag sin siste kamp i karrieren. Han ble byttet ut tidlig i annen omgang.

Bronse til RBK

Rosenborg hadde en ørliten sjanse til å sikre seg tredjeplassen, men trengte da hjelp fra Aalesund og Sarpsborg, som måtte ta poeng fra henholdsvis Brann og Odd Grenland. Samtidig måtte Rosenborg slå Viking på hjemmebane. Hjelpen fikk de, samtidig som RBK kjempet seg til tre avgjørende poeng selv.

– Jeg er både lettet og glad nå. Det så nesten umulig ut for én uke siden. Det har vært et tungt år, og det er veldig viktig at vi klarte å sikre bronsemedaljen og spill i Europa. Alternativet, at jeg står her og snakker om for eksempel en 7.-plass, det hadde vært mye verre, sa sportssjef Erik Hoftun etter kampen.

Brann tapte 3-1 for Aalesund på Color Line stadion i Ålesund, mens Odd på sin side ble slått av tabelljumbo Sarpsborg 08 med 2-3.

Molde er fra før klar vinner av årets Eliteserie.

Slik gikk det i siste serierunden:

Haugesund – Strømsgodset 5-1 (3-1)

4082 tilskuere

Mål: 0-1 Stefan Johansen (8), 1-1 Ola Kamara (selvmål 35), 2-1 Tor Arne Andreassen (39), 3-1 Eirik Mæland (43), 4-1 Nikola Djurdjic (67), 5-1 Daniel José Bamberg (79).

Lillestrøm – Fredrikstad 0-0

4853 tilskuere

Rosenborg – Viking 3-2 (1-1)

12.364 tilskuere

Mål: 0-1 Vidar Nisja (3), 1-1 Mushaga Bakenga (35), 2-1 John Chibuike (58), 2-2 John Helge Tveita (66), 3-2 Bakenga (69).

Sarpsborg – Odd Grenland 3-2 (3-1)

3497 tilskuere

Mål: 1-0 Martin Wiig (7), 2-0 Øyvind Hoås (9), 2-1 Morten Fevang (23), 3-1 Tom Erik Breive (37), 3-2 Snorre Krogsgård (50).

Sogndal – Molde 2-1 (1-1)

3254 tilskuere

Mål: 0-1 Zlatko Tripic (16), 1-1 Tore André Flo (39), 2-1 Flo (56).

Start – Tromsø 1-6 (0-1)

5128 tilskuere

Mål: 0-1 Mostafa Abdellaoue (4), 0-2 Abdellaoue (50), 0-3 Thomas Drage (64), 1-3 Espen Hoff (68), 1-4 Abdellaoue (78), 1-5 Magnus Andersen (79), 1-6 Drage (88).

Vålerenga – Stabæk 2-0 (1-0)

11.330 tilskuere

Mål: 1-0 Chuma Anene (6), 2-0 Freddy dos Santos (str. 66).

Aalesund – Brann 3-1 (1-0)

9783 tilskuere

Mål: 1-0 Magnus Sylling Olsen (12), 2-0 Demar Phillips (str. 51), 2-1 Erik Mjelde (54), 3-1 Olsen (81).