Waliseren som tuktet Norge for to uker siden, er død

42-åringen Gary Speed, walisisk landslagssjef i fotball ble søndag funnet død i sitt hjem. Det opplyste landets fotballforbund søndag.

Ung fotballtrener har gått bort: Gary Speed er død. Foto: Scanpix/Reuters.
Ung fotballtrener har gått bort: Gary Speed er død. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For to uker siden ledet den unge landslagssjefen Wales til overbevisende 4-1-seier over Norge. Han var spådd en stor trenerkarriere.

Norges assistenttrener Ola By Rise mottok meldingen om Speeds død med sorg.

- Nyheten om hans død er uvirkelig, og gjør sterkt inntrykk, sier By Rise til VG Nett.

Speed hadde allerede en stor spillerkarriere bak seg, og i fjor ble han tildelt den høythengende britiske MBE-ordenen for det han har gjort for fotballen.

– Det gjør oss vondt å måtte fortelle at landslagssjef Gary Speed er død. Vi uttrykker vår sympati og våre kondolanser til hans familie og ber alle om å respektere familiens ønske om å sørge i fred i denne svært triste tiden, meldte fotballforbundet i Wales søndag.

Overfor BBC bekreftet forbundet at Speed tok sitt eget liv.

– Jeg fullstendig sjokkert og knust. Jeg kan ikke få sagt hvor fantastisk han var som person, og i sin korte tid som landslagssjef viste han talentet sitt for å jobbe med spillerne, sa tidligere landslagskollega Mark Bowen til BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han hadde en veldig lys framtid som trener, men nå er det viktigste å ta vare på familien hans og guttene hans.

Speed etterlater seg kone og to sønner.

Avlyste ikke

Det var snakk om å avlyse eliteseriekampen mellom Swansea og Aston Villa i Wales søndag, men kampen ble spilt som planlagt.

Det var stor optimisme rundt landslaget i Wales etter høstens gode kamper.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har kommet lenger enn jeg trodde det var mulig på så kort tid, men det er fortsatt mye arbeid igjen å gjøre, sa Speed etter kampen mot Norge. Nå må andre føre arbeidet videre.

– Klokka 7.08 i dag, fikk politiet melding om et plutselig dødsfall på en adresse i Chester. En 42 år gammel mann ble funnet død, og de nærmeste er underrettet. Det er fastslått at den døde mannen er Gary Speed, heter det i en uttalelse fra Cheshire-politiet.

– Det er ingen mistenkelige omstendigheter ved dødsfallet. Familien har bedt om å få være i fred for å sørge. En uttalelse fra familien vil komme senere, men ikke i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekord

I sin aktive karriere spilte Speed for Leeds, Everton, Newcastle, Bolton og Sheffield United. En stund hadde han rekorden for flest spilte kamper i Premier League (535), og han spilte 85 landskamper for Wales. Han la opp for to år siden.

Som landslagssjef fikk han mye ære for gode kamper og sterke resultater. Kampen mot Norge var lagets tredje strake seier, noe Wales ikke hadde greid siden 2008.

Les flere nyheter