USA drepte pakistanske soldater:

Pakistan stenger NATO ute fra Afghanistan

Kutter forsyningslinje: NATOs kjøretøyer blir stående bom stille. Pakistan har blokkert veien til Afghanistan. Foto: Scanpix/Reuters.
Kutter forsyningslinje: NATOs kjøretøyer blir stående bom stille. Pakistan har blokkert veien til Afghanistan. Foto: Scanpix/Reuters.

Pakistanske myndigheter er opprørt over NATO-angrepet som kostet minst 24 pakistanske soldater livet. USA på sin side beklager dypt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pakistans utenriksminister Hina Rabbani Khan ringte søndag morgen til sin amerikanske kollega Hillary Clinton der hun gjorde det helt klart at Pakistan ser på angrepet som «totalt uakseptabelt».

– Angrepet var et brudd på både internasjonal lov og på Pakistans suverenitet, sa Rabbani til Clinton, ifølge kilder i det pakistanske utenriksdepartementet.

USA har lagt seg helt flat og gjør det de kan for å forsøke å opprettholde de viktige forbindelsene med Islamabad.

Både Clinton og forsvarsminister Leon Panetta har sendt sine kondolanser til pakistanske myndigheter der de beklager dypt det som skjedde. De skriver også at de fullt ut støtter «NATOs intensjoner om øyeblikkelig gransking av det som har skjedd».

Ikke første gang

Ifølge pakistanske myndigheter fløy flere NATO-helikoptre inn i det nordvestlige Pakistan fra Afghanistan natt til lørdag. Helikoptrene angrep helt uprovosert en kontrollpost der 40 soldater lå og sov. Minst 24 soldater ble drept og 14 ble såret, flere av dem livstruende.

En talsmann for NATO har bekreftet at alliansens helikoptre «med stor sannsynlighet» utførte angrepet. Øverstkommanderende for NATO-styrken i Afghanistan, general John Allen, har lovet at angrepet skal etterforskes.

Det er imidlertid ikke første gang at NATO ved et uhell angriper pakistanske soldater og sivile.

Men angrepet natt til lørdag er det blodigste siden USA og Pakistan ble allierte rett etter terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

Les også: - Hjalp USA ta bin Laden, bør tiltales

Kjølig forhold

Angrepet har ført til at det allerede kjølige forholdet mellom USA og Pakistan har blitt enda kjøligere. Pakistan har nå stengt det viktigste Khyberpasset for NATO.

Det kan fort bli kritisk for forsvarsalliansen ettersom passet er en av de viktigste forsyningsårene til NATO-styrkene i Afghanistan.

Den pakistanske regjeringen krever samtidig at USA stenger en kontroversiell luftbase i Pakistan innen 15 dager. Det er snakk om en avsidesliggende base i det sørvestlige Pakistan som trolig blir brukt til hemmelige CIA-angrep med ubemannede fly, såkalte droner.

Les flere nyheter.

Personvernpolicy