Europeiske sosialdemokrater:

Papendreou hyllet for halleluja-tale

Hyllet: Sosialdemokratenes kongress fikk høre av George Papandreou at de konservative alene har ansvaret for Europas krise. Foto: Scanpix/Reuters.
Hyllet: Sosialdemokratenes kongress fikk høre av George Papandreou at de konservative alene har ansvaret for Europas krise. Foto: Scanpix/Reuters.

- Europa ville ikke hatt denne krisa hvis vi sosialdemokrater hadde styrt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var påstanden til den avgåtte greske statsministeren George Papandreou, til en jublende kongress av europeiske sosialdemokrater denne helga.

Men utenfor sosialdemokratenes kongressenter i Brussel, er virkeligheten også en annen:

Flere av de verst kriserammede landene har i årevis vært styrt av sosialdemokrater. Det gjelder for eksempel Papandreous eget Hellas, Spania og Ungarn. Alle disse stedene er sosialdemokratene fjernet fra makta.

Se videoen med Papandreous tale her

Titulert som statsminister

Ordstyreren introduserte Papandreou som statsminister, trass i at han er gått av som leder for den bortimot bankerotte staten.

Se hos ABC TV: - Blir ikke med i ny regjering

- Ikke vi som skapte rotet

- Er sosialdemokratiet, progressiv politikk, relevant for krisa? Hvor er den sosialistiske tilstedeværelse? får jeg høre spørsmål om, sa Papandreou.

- Vårt svar er klart: Europa i dag ville ikke vært i denne krisa hvis vi hadde hatt et sosialdemokratisk Europa!

Arvet trøbbelet i Hellas

Forklaringen på den økonomiske katastrofen for Hellas, er også de konservative:

- Vi arvet trøbbelet fra de konservative. Likevel gikk vi i koalisjon med dem nå. Mens Europa snudde det blinde øye til da våre forgjengere, de konservative, doblet statsgjelda, sa han.

Det sosialdemokratiske partiet hadde makta i Hellas fram til 2004, mistet det så til partiet Nytt demokrati, og overtok igjen i 2009.

Advarer mot budsjettnedskjæringer

- Budsjettdisiplin alene vil ikke løse krisa, advarte den greske eks-statsministeren.

- Jeg er ikke statsminister lenger, men mye friere til å snakke nå:

- Hvis hvert medlemsland i Europa kuttet sine budsjetter, ville vi gå i en nedadgående spiral sammen. Vi sosialister sier ja, vi skal ha ansvarlige budsjetter på nasjonalt nivå, men vekststrategi på EU-nivå.

- Investér i infrastruktur, folk, utdanning, innovasjon og arbeidsplasser, arbeidsplasser og arbeidsplasser igjen, sa Papandreou.

Omstridt folkeavstemning

På slutten av sin statsministerkarriere utløste Papandreou voldsomme reaksjoner da han ville la folket stemme over den tøffe krisepakka EU og Det internasjonale pengefondet IMF påla Hellas.

Les: Frykter kraftig børsfall

- I mitt land ville jeg ha folkeavstemning. For å gjenopprette folkets makt. Jeg ville tillate folket i Hellas til å ta stilling til vår framtid, sa han til PES-kongressen.

Fra dansk til bulgarsk

På kongressen gikk Danmarks tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen av som leder etter sju år.

Sergei Dmitrievich Stanishev, lederen av det bulgarske sosialistpartiet har overtatt roret. Også Arbeiderpartiet er medlem i PES.

I 2008 var Arbeiderpartiets Espen Barth Eide, nå forsvarsminister, med på å utforme programmet til PES. Siden da er sosialdemokratene feid ut av kontorene i mange land.

Les: - Historisk fellesprogram

Les flere nyheter.

Personvernpolicy