«Berit» herjer langs Norskekysten:14 meter høye bølger vil slå mot land

Innseilinga til Ålesund. Foto: webkamera/Ålesund Havn
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstremværet knuste fronten på Tideekspressen. Bølger på opptil 14 meter kan slå inn mot land - i tillegg til vannstand på 1,10 meter høyere enn vanlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Berit» truer landet med sterk vind og ekstremt høye vannstander fra Møre og Romsdal og nordover.

Fronten til hurtigbåten Tideekspress ble slått inn like før klokka 15 fredag da den møtte uværet mellom Hareid og Ålesund, melder NTB.

Båten kom opp på en stor bølgetopp og ble slått ned av bølgen med stor kraft, opplyser en av passasjerene til VG Nett.

Rundt 30 passasjerer skal ha vært om bord i båten. Til tross for skader på båten klarte den å ta seg inn til kai i Ålesund. Ingen personer skal ha blitt skadd.

14 meter høye bølger

- På kysten Rørvik-Stad har vi en sørvestlig full storm og lengst sør sterk storm, kombinert med lokalt mye nedbør og torden, forteller meteorologikonsulent Rune Skoglund ved Værvarslinga for Nord-Norge til ABC Nyheter.

- Vi har bølger opp mot 13-14 meter som når land - på toppen av springflo, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vått hos redningsselskapet

Hos Redningsselskapet i Ålesund flommer det sjøvann inn i lokalene fredag ettermiddag.

– Vannet bare flommer inn, sier daglig leder Kristin Wiig Sandnes til NRK.no.

De ansatte jobber nå med å berge unna verdier. Samtidig advarer de folk mot å dra på sjøen i helgen.

Les også: - Hold dere inne i nord

Flo-vakt i Kristiansund

Langs kysten søker nå flere skip ly for stormen. På Valderhaugfjorden ved Ålesund ligger lasteskip for anker. Jurtigruteskipet Lofoten tar ikke sjansen på å passere Stad, og ligger ved kai i Måløy, skriver NRK.no.

I Kristiansund frykter de neste flo-topp, som kommer rundt midnatt. Da vil også vinden være mye sterkere. Butikkeiere har derfor bestemt seg for å gå nattevakt for å holde øye med vannstanden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se webkamera fra Kristiansund.

14 meter høye bølger i Nordsjøen

Stormen «Berit» herjer også oljeinstallasjonene i Nordsjøen. På Heidrun-plattformen svinger det mer enn normalt, ifølge de som jobber der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De sier det blåser i over orkan styrke, med vindkast på 79 knop (40,6 m/s), og at plattformen rører ganske mye på seg. De har registrert bølgetopper på 13-14 meter, og forventer at det kommer til øke utover ettermiddagen, sier informasjonssjef Ola Anders Skauby i Statoil til Dagbladet.no.

Meteorologisk instituttforventer at det enkelte steder i Nordsjøen vil komme bølgetopper på 30 meter, noe som tilsvarer en såkalt hundreårsbølge. Skauby beroliger med at oljeplattformene er bygget for å tåle enda verre uvær.

Ødeleggelser på Færøyene

På Færøyene har «Berit» herjet fra seg og opprydningsarbeidet er i gang. Der beskrives uværet som det verste på over 20 år.

- Tak er revet løs, vinduer er blåst inn og flere trålere har vært revet løs. Flere bygninger er ødelagt. Det er imidlertid ikke meldt om personskader, og dette skyldes at vi var tidlig ute og rådet folk til å holde seg innendørs, sier Rani Wardun i politiet til Aftenposten.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Skottland døde en kvinne torsdag etter at bilen hennes ble tatt av et vindkast og ført ut i en innsjø.

Her hjemme er det ventet at ekstremværet «Berit» vil ramme Møre og Romsdal, Trøndelag og Nord-Norge.

Bobil blåst over ende

I Møre og Romsdal fører uværet til at en rekke hurtigbåtstrekninger er innstilt. Det gjelder blant annet trafikken til og fra Valderøya, mellom Ålesund og Nordøya og alle avganger mellom Molde-Vestnes-Vikebukt og Sekken.

Statens vegvesen har også stengt to broer på Møre-kysten.

Heller ikke på fjellet slipper man unna «Berit». På riksvei 15 over Strynefjellet ble en bobil blåst over ende fredag formiddag.

– Det var ganske dramatisk, og jeg er glad vi brukte setebelte. Dette kunne fort gått veldig galt, sier Rubin Juberg som satt i bilen sammen med kona, til NRK Sogn og Fjordane.

Artikkelen oppdateres.

Les flere nyheter