Gammel kjenning tilbake som statsminister i Egypt

Områdene rundt Tahrir-plassen i sentrum av Kairo har vært preget av demonstrasjoner den siste uken. Torsdag var imidlertid situasjonen noe roligere, og militærrådet i Egypt skal ha utpekt tidligere statsminister Kamal Ganzouri til å lede en overgangsregjering. Foto: Esam Al-Fetori (Reuters)
Områdene rundt Tahrir-plassen i sentrum av Kairo har vært preget av demonstrasjoner den siste uken. Torsdag var imidlertid situasjonen noe roligere, og militærrådet i Egypt skal ha utpekt tidligere statsminister Kamal Ganzouri til å lede en overgangsregjering. Foto: Esam Al-Fetori (Reuters)

Kamal Ganzouri, som var statsminister i Egypt under Hosni Mubaraks regime på 1990-tallet, har fått i oppdrag å danne en ny overgangsregjering, melder statlige medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militærrådet hadde møter med Ganzouri torsdag, og han har akseptert anmodningen om å sette sammen en ny regjering, ifølge den statlige avisa Al Ahram. Verken militærledelsen eller Ganzouri selv hadde imidlertid kommentert opplysningene torsdag kveld.

Den forrige regjeringen leverte tidligere i uken inn sin avskjedssøknad på grunn av de voldsomme sammenstøtene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker som startet forrige helg.

Militærledelsen har tidligere gitt uttrykk for at den håper å kunne ha en ny regjering på plass innen valget på nasjonalforsamling starter mandag.

Slutten av 1990-tallet

78 år gamle Ganzouri ledet en regjering i Egypt fra 1996 til 1999 som blant annet gjennomførte enkelte tiltak for å liberalisere økonomien. Han var i sin tid kjent som «de fattiges minister» og er fremdeles populær blant egyptere, skriver BBC.

I motsetning til mange av sine kolleger fra det gamle regimet er han ikke i like stor grad blitt assosiert med korrupsjon, ifølge Reuters. Men det at han har tjenestegjort under tidligere president Hosni Mubarak kan likevel komme til å opprøre de som krever et fullstendig brudd med det gamle regimet.

Ganzouri har også tidligere vært nevnt som en mulig presidentkandidat.

Les også: Egypts militære beklager demonstranters død

Valg som planlagt

Tidligere torsdag gikk militærrådet ut og beklaget at flere demonstranter er blitt drept i kampene i Kairo de siste dagene.

– Militærrådet gir sin dypeste beklagelse for at Egypts lojale sønner er døde etter de siste hendelsene på Tahrir-plassen, meldte militærrådet på Facebook torsdag.

Den 39 år gamle sivilingeniøren Ali Abdelhadi, som deltar i demonstrasjonene på Tahrir-plassen, mener at militærrådets unnskyldning ikke holder.

– Selv om det er politiet som bruker vold, er det militærrådets ansvar å kontrollere dem. Det gjør de ikke, sier Abdelhadi, som mener hæren er i ferd med å miste all sin troverdighet.

Han frykter at dagene framover, spesielt fredag, blir voldsom.

– Demonstrantene er svært sinte – både på politiet og hæren, sier han til NTB.

Les også: Baby kvalt av tåregass

Muslimbrødrene

Islamistbevegelsen Det muslimske brorskap mener også valget må gå sin gang.

Ali Abdelhadi mener det er helt galt om valget avvikles nå.

– Det er bare muslimbrødrene som ønsker at det skal gå som planlagt. Muslimbrødrene er godt forberedt, de fleste andre partier er ikke det, sier han.

En sped våpenhvile bredte seg i Kairos gater torsdag ettermiddag, men hvordan nyheten om den nyutpekte statsministeren vil bli tatt imot av demonstrantene, gjenstår å se.


Les også:

Blodig i Egypt

Mange drept i opprør


Les flere nyheter her

Personvernpolicy